Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ittas emberek kiabálással, kéregetéssel megzavarják a híveket a szegedi Dómban. A templom plébánosa szerint a kínos helyzeteket úgy lehetne elkerülni, ha biztonsági őröket alkalmaznának. A plébániának ugyan jelenleg nincs pénze erre, de a plébános nem tett le az elképzelésről.

A hívők egyre gyakoribbá váló inzultálása és a kisebb lopások miatt a szegedi Dóm plébánosa azt fontolgatja, hogy biztonsági őröket fogad fel a kényes helyzetek kivédésére. Kondé Lajos az [origo]-nak elmondta: többször előfordult már, hogy ittas személyek bementek a templomba, ahol zaklatták a hívőket, kiabáltak, és pénzt kéregettek. Ráadásul volt olyan eset is, hogy valakit hiába kértek arra, hogy hagyja el a templomot, erre nem volt hajlandó, és csak rendőri segítséggel lehetett kivezetni az épületből.

Kondé szerint ezek mellett az még a kisebbik gondnak számít, hogy időnként apróbb dísztárgyak is eltűnnek a templomból. A plébános azt mondja: mivel a tolvajok eddig csak értéktelen apróságokat, például kisebb kereszteket vittek el, ezért anyagi kár helyett leginkább bosszúságot okoztak a plébániának.

A plébánia ezért elhatározta, hogy biztonsági őröket alkalmaz a nappali időszakra. A templomban ugyan jelenleg is dolgoznak, főként nyugdíjas templomőrök, akik a szakrális tárgyakra vigyáznak, nekik azonban nincs gyakorlatuk a rendteremtésben - mondta Kondé. A plébános szerint egy határozott, tekintélyt parancsoló biztonsági őr ugyanakkor el tudná látni ezt a feladatot. Mivel templomról van szó, ezért nyilvánvalóan nem fegyveres őrökre gondoltunk - tette hozzá Kondé.

A biztonsági őrök alkalmazását ugyanakkor késlelteti, hogy a plébániának nincs elegendő pénze erre. A Kondé által megkérdezett biztonsági cégek 600 forintos óradíjjal tudták volna vállalni a munkát. Mivel reggeltől estig tartó feladatról van szó, az őrök fizetése túl nagy költséget jelentene.

A Dóm plébánosa ezért a polgármesteri hivatalhoz fordult anyagi segítségért, onnan azonban azt a választ kapta, hogy nem tudnak támogatást nyújtani. A rendőrségre csak akkor lehet számítani, ha valamilyen konkrét rendbontás történik - mondta Kondé. A plébános közölte: a nehézségek ellenére nem tesznek le tervükről, más megoldás ugyanis nem igazán adódik a probléma megoldására.