Magyar Posta: folytatódnak a bértárgyalások

A Magyar PostaRt.-nél (MP) kedden folytatódtak a 2003. évi bértárgyalások, s a munkáltató ajánlatot tett a társaságnál működő érdekképviseleteknek az idei keresetfejlesztés mértékére.

A MP illetékese szerint a társaság április 5-ig szeretné lezárni a bértárgyalásokat annak érdekében, hogy a dolgozók az áprilisi fizetésüket májusban már a megemelt összeggel együtt kapják meg. Az illetékes elmondta azt is, hogy a munkáltató a tárgyalások lezárásáig nem kíván nyilvánosság előtt vitatkozni az érdekképviseletekkel, és a MP nem kíván számháborúba bocsátkozni.

A Postás Szakszervezet egy héttel ezelőtt közölte: számára az idei évre csak kétszámjegyű keresetfejlesztés fogadható el, s követeli, hogy a munkáltató teremtse meg a 13. havi fizetés lehetőségét. A több mint 28 ezer főt tömörítő Postás Szakszervezet az idén a technológiai fejlesztés miatt legfeljebb 1000 fős létszámcsökkentés fogad el.

Szintén a múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósága elfogadta a társaság 2003. évi üzleti tervét, s így már nincs akadálya annak, hogy a Magyar Posta konkrét ajánlatot tegyen az érdekképviseleteknek a keresetfejlesztésre.

Az ÁPV Rt. szerint bruttó 8 százalékos átlagkereset fejlesztés hajtható végre, amely az év második felében további 2 százalékos mozgóbér-fejlesztéssel növelhető.