Módosítják a köztisztviselői törvényt

A köztisztviselői törvény módosításáról döntött a kormány. A módosítás célja a közigazgatásban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének növelése. 2003. július 1-jével az ügykezelők visszakerülnek a köztisztviselői törvény hatálya alá.

A belügyminiszter szerint a köztisztviselői törvény módosításáról a kormány szerdai ülésén elfogadott előterjesztés a köztisztviselői életpálya megerősítését, kiterjesztését szolgálja - ennek jegyében nyújt be javaslatot a kabinet a köztisztviselői törvény és a kapcsolódó jogszabályok módosításáról a parlamentnek - mondta Lamperth Mónika.

A módosítás szerint visszaveszik a törvény hatálya alá az ügykezelőket, akiket a 2001-es módosításkor vett ki az Orbán-kormány a törvény hatálya alól. Az ügykezelők jogviszonya július elsejétől fog változni, és az eltelt időszakot is úgy veszik figyelembe, mintha nem kerültek volna ki a köztisztviselői állományból.

Arról is döntöttek, hogy január 1-től visszamenőleg megduplázzák a köztisztviselők ruházati költségtérítését, és új juttatásként megjelenne a Nemzeti Üdülési Alapítvány névre szóló üdülési csekkje is. A törvényből kiveszik az etikai eljárásra vonatkozó szabályokat - a szociális partnerek kérésére, akikkel a kormány egyeztetett.

A lakáshoz jutást elősegítő állami készfizető kezességvállalás kibővítik a hivatásos állomány körében is, és megemelik a nyelvvizsgapótlékot. Alapfokú nyelvvizsga esetében 15, középfokú esetében 60, felsőfokú nyelvvizsgánál pedig 100 százalékkal emelik a pótlékot.

A nyugdíjas közalkalmazottakat - a módosítás szerint - határozatlan időre tovább lehet alkalmazni. Döntöttek arról is, hogy rugalmasabban lehet igénybe venni a rekreációs szabadságot. 2001 július 1-től számolva, akinek 10 éves munkaviszonya van, 6 hónap rekreációra jogosult. Azok a közalkalmazottak pedig, akik közel állnak a nyugdíjkorhatárhoz, szintén jogosultak a 5 hónap pihenésre, ha megvan a 20 éves munkaviszonyuk.

A törvény lehetőséget ad majd arra, hogy a polgármesterek maximum 10 százalékkal magasabb fizetést kapjanak, mint a jegyzők.

A javaslat szerint a Magyar Honvédség hivatásos állományú katonái esetében is lehetővé válik az állami garanciával történő lakáshitel-konstrukció alkalmazása. A hivatásosoknál eddig felvételi követelmény volt a hozzátartozóknál is a kifogástalan életmód - a módosítás szerint ennek a figyelembe vételét mérlegelheti, aki a felvételről dönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK