Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a főúttörőt

Szerdán kihallgatta a rendőrség Rácz Pétert, a Magyar Úttörő Szövetség elnökét a csillebérci vadászház eladásának ügyében. A rendőrség hűtlen kezeléssel gyanúsítja Ráczot, mert feltételezésük szerint jóval áron alul értékesítette a vadászházat. Rácz panasszal élt a gyanúsítás ellen, és az eljárás megszüntetését kérte. Mivel a nyomozók ezt elutasították, ez ellen a döntés ellen is panasszal élt.

Hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a rendőrség szerdán Rácz Pétert, a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) elnökét. Rácz kihallgatását követően az [origo]-nak elmondta: a rendőrségi szakértő szerint 96 millió forintot ért a csillebérci vadászház, amelyet 15 millióért értékesített a MÚSZ, ezért ez a nyomozók szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Rácz és védője panasszal élt a gyanúsítás ellen, mivel több olyan szakértői vélemény birtokában vannak, amely reálisnak ítélte meg az eladási árat - közölte Rácz.

 

Az ügyvéd szerdán az eljárás megszüntetését kérte, ám a nyomozók ezt elutasították. A döntés ellen Rácz ismét panasszal élt.

 

A MÚSZ elnöke hozzátette: a jövőben is érdekük a részletkérdésekről tájékoztatni a rendőrséget. Továbbra is úgy véli ugyanis, hogy ártatlan, és igazolni tudja állításait.

A korábbi gyanú szerint a MÚSZ jóval áron alul, 15 millió forintért adta el a csillebérci vadászházat. Az ügylet haszonélvezője Rácz Péter, a szövetség elnöke, aki jelenleg is időnként a házban lakik. A szövetség ugyanis visszabérelte az ingatlan egy részét a mindenkori elnök számára. Az ingatlan 1700 négyzetméteres telken fekszik, a vadászház több mint száz négyzetméter alapterületű, és rendelkezik egy 40 négyzetméteres garázzsal. Szakértők szerint 96 millió forintot ért az ingatlan, mivel az eladáskor már érvényes építési engedélyt adtak ki a területre, ezáltal jelentősen megnövekedett a vadászház értéke.

A rendőrség annak ellenére, hogy már korábban megállapította mindezt, januárban ügyészségi utasításra megszüntette a nyomozást. Az eljáró nyomozó akkor úgy vélte, nem bizonyítható, hogy Rácz Péter tudott arról, hogy a területre építési engedélyt adtak ki. A nyomozás megszüntetése után Rogán Antal fideszes képviselő újabb feljelentést tett az ügyben, és fellebbezett a nyomozás megszüntetése ellen.

Később kiderült: Rácz Péter unokatestvére annak a Rabb Attilának, aki a BAU-bérc 50 százalékos tulajdonosaként 1999-ben megvette a csillebérci vadászházat a MÚSZ-tól. A nyomozást leállíttató ügyészt áthelyezték más beosztásba, az eljárást pedig újraindították.

KAPCSOLÓDÓ CIKK