A jövő héten hozzák nyilvánosságra a korrupcióellenes bizottság tagjainak névsorát. A tíztagú testület elnöke Solt Pál, volt Legfelsőbb Bírósági elnök, aki már megtette a testület tagjara vonatkozó javaslatát a miniszterelnöknek. A tagok társadalmi munkában vállaják a munkát, korrupcióellenes intézkedésekre tesznek majd javaslatokat - írja a Népszabadság.

A korrupció ellen létrehozott társadalmi testület tagjainak névsorát a jövő héten hozzák nyilvánosságra - tudta meg a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől. A kormányfő a testület vezetőjének Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét - jelenleg tanácselnökét - kérte fel.

A bizottsági tagok kiválasztását is Soltra bízták, aki a napokban megtette ilyen irányú indítványát Medgyessy Péter kormányfőnek. A testület a kormánytól függetlenül, díjazás nélkül működik majd. A bizottságtól azt várják, hogy javaslatokat tegyen a korrupció elleni különböző intézkedésekre, akár etikai normarendszer kidolgozására, illetve egyes jogszabályok módosítására.

A miniszterelnök a közeljövőben találkozik a Solt Pál által kijelölt személyekkel, és felkéri őket a testület munkájában való részvételre. A bizottság összetételéről Gál J. Zoltán nem kívánt nyilatkozni. A kormányszóvivő nem kommentálta, hogy egyes sajtóértesülések szerint Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke nem vállalta a közreműködést. Gál csak annyit közölt, hogy a bizottságban szerinte nagy presztízsű, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakértők dolgoznak majd, közöttük egyetemi oktatók, volt alkotmánybírák, jogászok, szociológusok, társadalomkutatók és gazdasági szakemberek.

Más forrásból a Népszabadság úgy tudja, hogy Sólyom László nincs a felkért személyek között, az Igazságügyi Minisztérium két miniszteri biztosa - Gönczöl Katalin kriminológusprofesszor és Györgyi Kálmán korábbi legfőbb ügyész - viszont igen. A lap úgy tudja, hogy a testület tíz fővel kezdi meg a munkát.