Gallup: Csökkent az MSZP támogatottsága

A Gallup márciusi reprezentatív felmérése szerint hat százalékkal népszerűbb az MSZP, mint a Fidesz. A teljes lakosság 36 százaléka szavazna az MSZP-re és 31 százaléka a Fideszre. A közvélemény-kutató cég szerint február óta három százalékot esett vissza a nagyobbik kormánypárt és három százalékot javított a Fidesz. A Medián nyolc napja közzétett, de ugyanarra az időszakra vonatkozó felmérése viszont azt állapította meg, hogy a teljes népesség körében 40 százalékos az MSZP támogatottsága, a Fideszé pedig mindössze 24.

Jelentős eltéréseket mutatnak két nagy közvélemény-kutató cég, a Gallup és a Medián ugyanabban az időpontban, hasonló módszerek alapján készített felmérései. A Gallup március 7. és 12. között végzett felmérésében 989 választót kérdeztek meg. A kutatás eredményei szerint a biztos szavazók 50 százaléka voksolna az MSZP-re és 42 százalék a Fideszre. A teljes lakosság 36 százaléka a Magyar Szocialista Pártra szavazna és 31 százaléka a Fideszre - olvasható a Gallup felmérésében.

A Gallup szerint jelenleg csak a szocialisták és a Fidesz tudná átlépni a paralmenti küszöböt, az SZDSZ biztos szavazóinak tábora 2 százalék, az MDF-é és a MIÉP-é is lényegében ugyanekkora.

A Gallup szerint az elmúlt hetekben csökkent az MSZP támogatottsága, három százalékot veszítettek a szocialisták a támogatottságukból, a Fidesz viszont ugyanennyivel növelte szavazóbázisát. A teljes lakosság körében ugyanis februárban 39 százalék támogatta az MSZP-t, 28 százalék a Fideszt.

A Medián március 20-án közzétett felmérése azonban jelentősen eltérő megállapításokra jutott, annak ellenére, hogy ez a felmérés is március 7. és 11. között készült, véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

A Medián ugyanis azt állapította meg, hogy növelte előnyét február óta a Fideszhez képest az MSZP, márciusban ugyanis a biztos szavazók 59 százaléka szavazna a szocialistákra. A teljes népesség körében 40 százalékos az MSZP támogatottsága. Februárban a biztos szavazók 56, a teljes lakosság 38 százaléka támogatta a nagyobbik kormánypártot.

A Medián emellett arra a következtetésre jutott, hogy amíg az MSZP márciusra növelte előnyét, a Fidesz támogatottsága csökkent. Márciusban ugyanis a biztos pártválasztók 34, a teljes lakosság 24 százaléka voksolt volna a Fideszre. Februárban még három százalékkal többen támogatták a nagyobbik ellenzéki pártot a biztos szavazók és a teljes lakosság körében is - álítja a Medián márciusi közvélemény-kutatásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK