ORFK: Nem hibáztunk Princz-ügyben

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint nem követtek el titoksértést, amikor megmutatták Princz Gábornak a Kehi jelentését a Postabank konszolidációjáról. A Fővárosi Főügyészség korábban azért panaszkodott, mert Princz előbb olvashatta a jelentést, mint az ellene nyomozó ügyész.

Az ORFK hivatalosan kitart amellett, hogy teljesen törvényesen jártak el, amikor Princz Gábor ügyvédjének elküldték a Kehi jelentését a Postabank konszolidációjáról. A Fővárosi Főügyészség pénteken azzal vádolta meg a rendőröket, hogy törvénytelenül adták ki az iratot. Az ügyészség külön sérelmezte, hogy Princzék már két órával a jelentés megérkezése után megkapták a szöveget, míg a Princz ellen nyomozó ügyésznek még öt napot kellett várnia erre. Az ügyészség szerint Princzék egyáltalán nem olvashatták volna a jelentést, mert a konszolidáció idején Princz Gábor már nem volt a Postabank elnök-vezérigazgatója, így a Postabank-per fő gyanúsítottjának semmi köze a nyomozás ezen szakaszához.

Princz Gábor volt Postabank elnök-vezérigazgató ellen már öt éve tart a nyomozás, visszaélés alapos gyanújával. A nyomozás az elmúlt hetekben újabb lendületet kapott, újabb tanúk és iratok kerültek a vizsgálat középpontjába. Így merült fel még februárban, hogy megvizsgálják a bank Princz távozása utáni konszolidációját. Akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szolgálati titokra hivatkozva nem adta ki a jelentést. Princz ügyvédje azonban már akkor jelezte, hogy ha kikerül az irat, akkor a gyanúsított is szeretné megismerni a szöveget. Akkor az ügyészség nem szólt, hogy Princzéknek ne adják aki a szöveget, igaz, az nem is érkezett meg.

A Kehit márciusban másodszorra is megkeresték a nyomozók, és a hivatal immár kiadta a szöveget. Ezt a rendőrség megosztotta Princz Gábor ügyvédjével is. A rendőrség szerint a főügyészség panaszai megalapozatlanok: Ha nem értenek egyet azzal, hogy a védelem is megismerje a szöveget, akkor miért nem kifogásolták ezt már februárban is, amikor Princzék először kérték el a jelentést? A rendőrség szerint az akkori hallgatás miatt nem kellett volna külön rákérdezniük, hogy most odaadhatják-e a szöveget.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azzal sem ért egyet, hogy Princzék ne ismerhetnék meg a szöveget. A szöveg ismerete nélkül ugyanis előzetesen nem lehet megállapítani, hogy a védelem számára hasznos lehet-e, ráadásul már korábban felmerült a nyomozás idején, hogy a volt bankvezér szerepe a konszolidációval is összefügghet.

A pénteken panaszt tevő Fővárosi Főügyészség vezetője nem kívánt reagálni a rendőrség hétfői megállapítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK