Terjed a laktanyalakás-botrány

Esztergomon kívül több települést is érint - például Veszprémet - a laktanyalakások körül kipattant botrány. Az APEH ugyanis kamatostul követeli vissza a lakóktól a 2000-ben adott áfa-visszatérítést és szociálpolitikai támogatást, mert álláspontja szerint ezekre a lakásokra nem lehetett volna ezeket a kedvezményeket igénybe venni.

A Pénzügyminisztérium jogértelmezést készít, és megvizsgálja, hogy mit lehet tenni az esztergomi lakótelepen kialakult helyzet megoldására - mondta az esetről beszámoló Magyar Hírlapnak a tárca sajtó osztálya. A PM politikai államtitkára szerdára ígért érdemi információt az ügyről.

Esztergom külvárosában több száz család lakhatása került veszélybe egy nem egyértelmű jogszabály miatt. Az APEH a 2000. évre visszamenőleg indított vizsgálata szerint ugyanis a lakók jogtalanul vették igénybe az új lakás megvételéhez járó szociális kedvezményeket. Álláspontjuk szerint ezeket csak üres telekre történő építés vagy egy meglévő épületre ráépítés esetén vehetők igénybe.

A PM azonban - nem az esettel kapcsolatos - jogértelmezésében, illeték szempontjából, újonnan épült lakásnak tekinti a laktanya átalakításával kialakított lakásokat.

Esztergomon kívül más településeken, például Veszprémben is új lakásként értékesítették 1998 előtt a volt szovjet legénységi szállásokból kialakított lakásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK