Súlyosabb büntetést kérnek Tocsikra

Megkezdődött a Legfelsőbb Bíróságon (LB) Tocsik Márta és nyolc társa büntetőügyének másodfokú tárgyalása. Korábban az ügyben már kétszer is ítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság (FB). Az első büntetőperben, még 1999-ben, felmentették Tocsikot. A fellebbezést követően azonban az LB új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A megismételt perben nem jogerősen négy év börtönre ítélték a sikerdíjáról elhíresült jogászt. Az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy minden vádlott vonatkozásában változtassa meg az elsőfokú ítéletet.

Forrás: ORIGO
Tocsik Márta

A Tocsik-per keddi tárgyalásán a Legfelsőbb Bíróságon az ügyész az első fokon elítélt hét vádlottra - így Tocsik Mártára is - súlyosabb büntetést kért, emellett a bűncselekmény minősítésének megváltoztatását is indítványozta Tocsik Márta, Liszkai Péter, az ÁPV Rt. egykori jogásza és Szokai Imre, az ÁPV Rt. akkori elnöke esetében hűtlen kezelésről csalásra. Az ügyész közölte: mivel az ügy társadalmi veszélyessége szerinte ma is rendkívül nagy, ezért ennyi idő elteltével is jelentősége van a büntetés mértékének.

A korábbi eljárásban felmentett Budai György és Boldvai László esetében az ügyész azt indítványozta, hogy rendeljenek el új eljárást, mivel szerinte esetükben a Fővárosi Bíróság nem állapított meg tényállást. A vádlottak korábban Boldvai és Budai kivételével mind felmentésért fellebbeztek, eljárásjogi szabálytalanságok, illetve a tényállás megalapozatlansága miatt.

Jován László, Tocsik Márta ügyvédje védőbeszédében elsősorban védence felmentését kérte, másodsorban pedig - amennyiben előbbi kérését nem teljesítik - eljárási szabálysértésre hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon helyezését és új eljárás lefolytatását kezdeményezte. A védő ismét hivatkozott arra, hogy az elsőfokú eljárás során több esetben is szabálysértés történt. Az ügyvéd kitért arra is, hogy az ügyben egy időben több eljárás is zajlott-zajlik párhuzamosan, ami kihatással van a jelenlegi büntetőügyre is.

Jován kifogásolta azt is, hogy a per során folyamatosan módosult a vád. Megismételte: szerinte a rendelkezésre álló dokumentumok végig kizárták és kizárják Tocsik Márta bűnösségét. Hozzátette: az ügyészi vádaknak ellentmond a tény, miszerint tényszerűen rögzítették, hogy történt megtakarítás védence közreműködésével.

Liszkai Péter ügyvédje szerint is több pontban törvénysértő volt az elsőfokú ítélet, a védő emiatt szintén védence felmentését kérte. Mivel szerinte is bizonyítható, hogy Tocsik Márta tevékenysége során történt megtakarítás, úgy vélte ő is: nem állja meg a helyét az ügyészi vád. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi bírósági ítéletek során ellentmondásos volt az ügy megítélése, mint fogalmazott: eddig a hetedrendű vádlottat kivéve már mindegyik vádlottat egyszer felmentették valamelyik ítéletben.

A védő szerint nem állja meg a helyét sem a hűtlen kezelés, sem a csalás vádja. Azt mondta: szerinte az az ügy lényege, miért utalta át Tocsik Márta a sikerdíja egy részét, de a bizonyítási eljárás erre még nem adott magyarázatot. "Nem biztos, hogy a büntetőügy eszközeivel kell szankcionálni a társadalom által túlzottnak gondolt sikerdíjat" - közölte végül.

Az FB 2002 márciusában bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt elsőfokú ítéletében négy év börtönre ítélte Tocsik Mártát, akinek emellett 640 millió forint értékben elkoboznák vagyonát is. Három és fél évet kapott bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt az ÁPV Rt. egykori vezető jogásza, Liszkai Péter. A privatizációs vállalat volt elnökét, Szokai Imrét nagy értékre, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt négy és fél év börtönnel sújtotta a Fővárosi Bíróság. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt - aki az adott időszakban a párt pénztárnoka volt - és Budai György szabad demokratákhoz közel álló vállalkozót ugyanakkor felmentette a bíróság a zsarolás vádja alól.

Az FB elsőfokú, 1999. februárjában hozott, de 2000-ben megalapozatlanság miatt megsemmisített ítéletében még felmentette Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. vád alá helyezett egykori vezetőit. 10 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte viszont a később felmentett Boldvai Lászlót. A bíróság akkor hat hónap végrehajtandó fogházbüntetést szabott ki Budai Györgyre, és 5 millió forint vagyonelkobzással is sújtotta.

A tárgyalás szerdán folytatódik, ekkor a többi vádlott ügyvédjeinek beszédeit hallgatják meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK