A kőbányai Ligettelkek városrészben közel 30 társasházat újítottak fel az elmúlt négy évben. A folytatódó társasházi felújítások szebb lakókörnyezetet eredményeznek, a bérlők egy része azonban kényelmetlen helyzetbe kerülhet: a magasabb lakbér miatt ugyanis sokan nem tudnak visszaköltözni korábbi lakásukba.

Forrás: ORIGO
Ház a Halom utcában

Felújított és újonnan épített épületeket mutattak be csütörtökön Budapesten a kőbányai Ligettelkek városrészben. A felújításokat a főváros városrehabilitációs programjának részeként végezték el a X. kerületben. A kőbányai Ligettelkeket 1998 nyarán nyilvánították úgynevezett akcióterületté, a fejlesztésekre pedig két évvel később kötött megállapodást a főváros és a kerületi önkormányzat. Csütörtökön bemutattak többek között egy felújított Füzér utcai épületet, valamint egy újonnan épített társasházat.

A programot felügyelő Kőbányai Vagyonkezelő Rt. Munkatársa, Merker Viktor az [origo]-nak elmondta, 1999 óta - mikor a rehabilitáció hivatalosan elindult - közel 30 társasházat és három önkormányzati épületet újítottak fel a városnegyedben. Merker elmondása szerint a kőbányai önkormányzat tovább kívánja folytatni a rehabilitációt, ezért újra pályázni fognak a fővárosi támogatásért.

Forrás: ORIGO
Az egyik felújított ház a Füzér utcában

A szebb lakókörnyezetet eredményező felújítások miatt ugyanakkor több bérlő is kényelmetlen helyzetbe kerülhet. A rehabilitáció után ugyanis nemcsak a lakások minősége, hanem a bérleti díjak is emelkednek. Merker elmondta, minden olyan bérlőnek felajánlják a visszaköltözés lehetőségét, akiknek nincsen tartozásuk. Ennek ellenére csak a bérlők 30 százaléka költözött eddig vissza a felújított társasházakba. Merker szerint vannak olyanok is - a bérlők 15-20%-a - akik szívesen visszatérnének, de nem tudják megengedni maguknak a magasabb lakbért. A távozóknak ugyanakkor lehetőségük van pénzbeli megváltásra is, vagyis arra, hogy az önkormányzattól anyagi segítséget kapjanak a lakhely változtatáshoz - tette hozzá Merker. 

A városrehabilitációs program célja, hogy a történelmi városnegyedek megújuljanak - mondta Demszky Gábor főpolgármester, aki részt vett a helyszíni bemutatón. Demszky hozzátette, a most bemutatott épületek is azt jelzik, hogy a külső kerületeknek is van esélyük támogatást szerezni a felújításokhoz. A rehabilitáció keretében több városrészt - többek között a VII., a VIII. és a X. kerületben - úgynevezett akcióterületté nyilvánítottak. A főváros azt szeretné, ha ezeken a területeken megújulnának a lakóépületek és azok környezete, és így a lakók számára élhetőbb városrész alakulna ki, és a vállalkozások is felfigyelnének rájuk.

A rehabilitációs programra a kerületek és az egyes társasházak, lakóközösségek is pályázhatnak a fővárosi önkormányzatnál. Idén május 5-én zárul a pályázatok leadási határideje - hívta fel a figyelmet Demszky, aki elmondta, eddig a főváros 5 milliárd forintot, a kerületek szintén 5 milliárdot, a magánbefektetők pedig 10 milliárdot fordítottak az elmúlt évek során a felújításokra.