A franciák cáfolják a 168 Óra Chirac-interjúját

A francia nagykövetség a 168 Óra című hetilap visszavonását kérte a szerkesztőségtől, mert abban hamisan azt állítják, hogy exkluzív interjút készítettek Jacques Chirac francia elnökkel. A lap elismerte, hogy csak egy sajtóbeszélgetésről tudósított a munkatársuk, ám mivel ő volt ott az egyetlen magyar újságíró, exkluzívnak tekintik a beszámolót. A lapot nem vonják be. A francia nagykövet az [origo]-nak elmondta: a cikk szövege több ponton ellentétes az államfő valódi álláspontjával.

Forrás: ORIGO

"A francia nagykövet cáfolja, hogy a Francia Köztársaság elnöke bármilyen exkluzív interjút adott volna a 168 Óra tudósítójának, ellentétben azzal, ami a hetilap jelenleg kapható 14. számának címlapján szerepel. Tulajdonképpen e cikk olyan álláspontokat ad közre, amelyek nem azonosak a köztársasági elnök álláspontjával. A francia nagykövet felkérte a szerkesztőséget arra, hogy tegyen meg mindent, beleértve a lap érintett számának visszavonását, e megtévesztő beállítás megszüntetésére..." - olvasható a Franciország magyarországi nagykövetségének pénteki közleményében.

A 168 Óra a címlapon és a 32. oldalon található cikk alcímében is azt állítja, hogy exkluzív - azaz kizárólagos - interjút készített a francia elnökkel, Jacques Chirackal. A cikk bevezetőjében azonban csak a következő szöveg olvasható: "...A Francia Köztársaság elnöke másfél órát szánt arra, hogy újságírók előtt ismertesse hazája Irakkal és az Unióval kapcsolatos álláspontját. Jelen volt lapunk kiküldött tudósítója, Barcs Endre is." A bevezetőből kiderült az is, hogy a sajtótájékoztatót az Európai Tanács brüsszeli ülésén tartották.

Az [origo] kérdésére Dominique de Combles de Nayves budapesti francia nagykövet elmondta, hogy a 168 órában megjelent cikknek George W. Bush amerikai elnökkel és a francia-brit viszonnyal kapcsolatos részei ellentések a köztársasági elnök valódi álláspontjával.

Az cikkben Jaques Chirac válaszaként a következő olvasható: "Diplomatáink folyamatosan egyeztetnek a háború részleteiről amerikai kollégáikkal. Mi azonban úgy döntöttünk: amíg az utolsó puskalövés visszhangja el nem hal Irakban, addig nem szándékozunk Bush elnökkel szót váltani." A francia-brit viszonyról szóló hosszabb bekezdésben pedig arról van szó, hogy gyökeres ellentétben áll a két ország álláspontja egymással, és Irak területi integritásának megőrzésén kívül semmiben sem értenek egyet a franciák az angolokkal.

A 168 Óra közleményt adott ki, melyben az áll: a kifogásolt írás egy olyan sajtóbeszélgetésből készült, amelyen akkreditált újságírók vettek részt, Magyarországról egyedül a 168 Óra munkatársa. "Az anyag hazánkban tehát valóban exkluzív, az újság ebben az értelemben használta ezt a kifejezést címlapján és alcímében. Ugyanakkor a cikk bevezetőjében tájékoztattuk olvasóinkat az anyag születésének körülményeiről" - áll a közleményben. A lap elismeri, hogy ez valóban félreértésre adhatott okot, és emiatt sajnálkozását fejezte ki a francia nagykövetségnek írt levelében. A 168 Óra egyben felajánlotta, bármikor áll a francia diplomácia képviselőinek rendelkezésére, hogy kifejtsék álláspontjukat. A lap nem vonja vissza az utcán lévő példányokat, de a vitatott cikket levette a 168 Óra internetes kiadásáról - tudatták.

Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az [origo] kérdésére azt mondta, hogy valóban szerencsésebb lett volna, ha nem interjúként tüntetik fel az anyagot. Ugyanakkor szerinte, ha valóban félre akarták volna vezetni az újságolvasókat, akkor nem írták volna bele a bevezetőbe, hogy egy sajtóbeszélgetésen vett részt a tudósító.