Gulyás Kálmánt, a Munkaügyi Döntőbírói Szolgálat jelenlegi vezetőjét kérték fel a Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős államtitkári posztjának betöltésére - tudta meg a Népszabadság. Az értesülést kormányzati források sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, de a jelölt megerősítette, hogy felkérték.

Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: előrehaladott tárgyalásokat folytat az államtitkári tisztség várományosával, de a jelölt nevét nem árulta el. Gulyás Kálmán viszont megerősítette, hogy felkérték a tisztségre. Választ még nem adott, egy nap gondolkodási időt kért.

A jogász végzettségű Gulyás szerint azért esett rá a választás, mert a munkaügyi konfliktusok megoldásában betöltött szerepe közismert, köztudott konszenzusteremtő képessége. Gulyás Kálmán, amennyiben elfogadja a felkérést, a nyugdíjba vonuló Szalay Istvánt váltja fel az államtitkári poszton.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormányzat olyan személyt igyekezett találni az egyházügyi államtitkári posztra, aki egyik felekezettel sem ápol szoros kapcsolatot. Az előző választási ciklusban az egyházügyi államtitkárság a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál működött, és a kormányváltás után került vissza korábbi helyére, a Miniszterelnöki Hivatalba.

A matematikus Szalay Istvánt, Szeged volt szocialista polgármesterét tavaly a híresztelések szerint Gyulay Endre szeged-csanádi katolikus püspök ajánlotta a kormány figyelmébe. Az államtitkár ténykedésével azonban a katolikus egyház - más felekezetekhez hasonlóan - éppen úgy elégedetlen volt, mint a kormányzat.