Újabb, 36 milliárdos gyanú Princz ellen

Hétfő reggel az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán Princz Gábort, a Postabank egykori vezérigazgatóját 36,5 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsították. Princz ügyvédje szerint a vád légből kapott, ezért szakértő kirendelését kérte.

A Fővárosi Főügyészség múlt hét hétfőn arra utasította az ügyben nyomozó rendőröket, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel is gyanúsítsák meg a Postabank volt vezérigazgatóját, Princz Gábort. A bejelentést röviddel az után tette az ügyészség, hogy a parlament döntött arról: vizsgálóbizottságot hoz létre, amelynek feladata a Postabank előző ciklusbeli konszolidációjának vizsgálata.

 

Hétfő reggel az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán közölték a gyanúsítást Princzcel és védőjével. Nehéz-Posony István ügyvéd az [origo]-nak elmondta: szerinte a hűtlen kezelés gyanúja légből kapott, az eddigi adatok nem támasztják alá. Az ügyvéd emiatt szakértő kirendelését kérte, akinek Nehéz-Posony szerint választ kellene adnia arra: miért pont 36,5 milliárd forint szerepel a gyanúsításban, amikor szerinte korábban ilyen összeg nem merült fel. Hozzátette: az állami garanciavállalást is vagyoni hátrányként tüntették fel. A rendőrség később dönt a szakértő esetleges kirendeléséről.

Korábban a bank vagyonvesztésével kapcsolatban visszaéléssel és a Budai Hengermalom ügye kapcsán hűtlen kezeléssel gyanúsították Princzet. A korábbi, hűtlen kezeléssel kapcsolatos gyanú szerint a volt bankvezér értéken felül vásárolt meg egy üzletrészt a Budai Hengermalom Rt.-ből. A hivatalos szakértői vélemények szerint ugyanis 178 millió forintot ért az az üzletrész, amelyet a Princz vezette Postabank 300 millióért vásárolt meg. Visszaéléssel pedig azért gyanúsították, mert a nyomozók szerint Princzék eltitkolták a tulajdonosok elől, hogy a bank pénzügyi helyzete rosszabb a nyilvánosságra hozott adatoknál. Ezekben az ügyekben jelenleg is folyik az iratismertetés - tette hozzá a volt bankvezér védője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK