Schmitt, Mikola és Pálinkás is belép a Fideszbe

Több jobboldali személyiség is bejelentette egy a Fidesz átalakításával foglalkozó rendezvényen, hogy belép a pártba. Schmitt Pál volt főpolgámester-jelölt mellett két egykori miniszter, Pálinkás József és Mikola István is csatlakozik a néppárttá alakuló Fideszhez.

"Kössünk szövetséget!" címmel a Fideszhez közel álló szervezetek és jobboldali közéleti személyiségek rendezvényt tartottak kedd délután a MOM Művelődési Központban. A párt átalakításával foglalkozó rendezvény fő szervezői Pálinkás József és Martonyi János - az Orbán-kormány egykori miniszterei - voltak.

Pálinkás József volt oktatási miniszter beszédében elmondta, a Fidesznek ki kell lépnie programpárti mivoltából, és az egész társadalom érdekeit kell képviselnie. Pálinkás - aki szerint szükség van a párt bővítésére - közölte, ő maga is belép a Fideszbe. Nem ő volt az egyetlen, aki a rendezvényen bejelentette csatlakozását a párthoz: hasonló nyilatkozatot tett Schmitt Pál volt főpolgármester-jelölt, Mikola István volt egészségügyi miniszter, továbbá két vidéki MDF-es - Ternai László, Révész Mária - és egy kisgazda politikus, Tóth Imre. Több polgári kör tagja is közölte, belép a Fideszbe.

Schmitt - aki független jelöltként, a polgári pártok támogatásával indult ősszel a Budapest főpolgámresteri posztjáért - önironikusan elmondta: "Lelki változáson mentem keresztül, a sokat hangoztatott függetlenségem inogni látszik." Schmitt közölte: "Az önkormányzati kampányban az egyik oldalról a mocsok áradt, a másik oldalról viszont a bizalom. Ezért nem véletlen, hogy a polgári oldalt választom." Hozzátette: "Ha szövetséggé alakul a Fidesz - Magyar Polgári Párt, és talán úgy fogják hívni, hogy Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, akkor sokunknak a lelki membránja azt fogja jelezni, hogy ott a helyünk."

A rendezvényen - amelynek a nagy tapsot kapott Kudlik Júlia volt a háziasszonya - a Fidesz részéről csak Áder János ügyvezető alelnök volt jelen. Orbán Viktor ugyan nem vett részt az eseményen, de a felszólalások többségében úgy emlegették, mint az átalakuló Fidesz egyetlen lehetséges vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK