Az FVM szerint a hét végére befejeződhet a török polgári lakosságnak szánt gázálarcok kijuttatása ügyében folyó egyeztetés, és elindulhat a szállítmány. A kiszállításhoz szükséges intézkedésekről három minisztérium - a földművelésügyi, a gazdasági és a külügyi tárca - egyeztet. Közben Bagdad elfoglalásával a nagyszabású hadművetek feltehetőleg véget érnek, és már helyi gerillaharcokra készülnek a szövetséges csapatok. Ez a szakasz már kevésbé fenyegeti Törökországot.

Várhatóan a hét vége, jövő hét elejére fejeződnek be a magyar kormány által Törökországnak felajánlott gázálarcszállítmány kijuttatását előkészítő egyeztetések, melyet három tárca, a földművelésügyi, a külügyi és a gazdasági folytat - mondta az [origo]-nak Dékány András, a földművelésügyi minisztérium sajtószóvivője. A minisztériumok a kiszállításhoz szükséges intézkedésekről, illetve a szállítás lebonyolításáról egyeztetnek.

A kormány eredetileg március 12-én döntött a gázálarcok és más védelmi felszerelések Törökországba juttatásáról, az erről szóló kormányhatározatot 27-én fogadták el. A gázmaszkokat az iraki háború miatt veszélyeztetett török polgári személyek védelmére szánták.

A 2000 darab gázálarcot a Tartalékgazdálkodási Kht. raktáraiból szállítják, amint eredménnyel zárul a tárcaközi egyezetés az ügyben.

A szállítás a NATO akciójának keretében történne, a szervezet Törökország kérésére döntött a védelmi intézkedésekről. Korábban már több állam szállított - részben Magyarországon keresztül - védelmi fegyvereket. A magyar felajánlás feltehetőleg már csak azután ér Törökországba, hogy a szűkebb értelemben vett háború véget ér, hiszen Bagdad elfoglalása után már csak helyi gerillaharcokra számítanak a szövetséges csapatok.