Kampánycsend szombat estig

Péntek 0 órától szombat este 21 óráig tart az uniós népszavazás miatti kampánycsend. Az [origo] Európai Unió rovata eközben nem lesz elérhető, szombat este 9-től viszont ismét a leggyorsabb és legbővebb hírszolgáltatással várjuk olvasóinkat. A részvételi adatok szombaton napközben az [origo] címoldalán jelennek meg.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a népszavazások napján és az azt megelőző napon kampánycsend lép életbe. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (az internetes portálok szakmai fóruma) állásfoglalása szerint kampánycsend alatt címoldalakon nem szerepelhetnek a népszavazás témájával, ez esetben az uniós csatlakozással kapcsolatos hírek.

Az [origo]-n ezért pénteken 0 órától nem elérhető az Európai Unió rovat címoldala és nem jelenik meg egyetlen új hír az [origo] címoldalon sem a csatlakozással kapcsolatban. (A korábbi híreket a vizsla keresőjéből lehet elérni.) Szombaton este 9-től viszont azonnal és folyamatosan beszámolunk a népszavazás legfrissebb híreiről. Mindjárt este 9-kor érdemes lesz az oldalt megnézni, mert a népszavazásról készül exit poll felmérés és annak eredményét várhatóan urnazárás után pár perccel megismerhetik olvasóink.

A törvény kivételt tesz a részvételi adatokkal és a rendkívüli eseményekről szóló hírekkel. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az Országos Választási Iroda kétóránként tájékoztatást ad az aktuális részvételi adatokról, ami egy ilyen igen-nem típusú népszavazás esetén rendkívül fontos következtetések levonására ad lehetőséget.

A részvételi adatokról megjelenésük pillanatában olvashatnak az [origo] címoldalán!