Nevet változtat a Fidesz

Fidesz-Polgári Szövetség vagy Fidesz-Polgári Néppárt lehet a legnagyobb ellenzéki párt új neve. A párt országos elnökségének a megyei elnökökkel kibővített ülésén döntenek arról, hogy melyik változatot terjesszék a Fidesz májusi kongresszusa elé.

Csütörtökön találkozott Orbán Viktor volt miniszterelnök a Fideszhez közel álló jobboldali közéleti személyiségek egy csoportjával. Martonyi János, az értelmiségi kör egyik tagja, az Orbán-kormány külügyminisztere ismertette a volt miniszterelnökkel a csoport elképzeléseit a párt átalakításával kapcsolatban.

Martonyi a jobboldali értelmiségi csoport nevében azt javasolta , hogy a szervezet neve Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre változzon. Ezzel az elnevezéssel ugyanis szerintük azt lehetne kifejezni, hogy többről van szó, mint egyszerűen egy pártról - ismertette Martonyiék érveit Révész Máriusz fideszes képviselő, Orbán Viktor munkatársa.

A Polgári Szövetség mellett már korábban felmerült a Fidesz-Polgári Néppárt elnevezés is. A párt kibővített elnökségi ülésén, vasárnap döntenek arról, hogy melyik változatot terjesszék a májusi kongresszus elé - mondta Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke.

A csütörtöki találkozót megelőzően kedden tartott megbeszélést az értelmiségi csoport, ahol a párt átalakításáról beszéltek. Ezen a keddi találkozón felmerült elképzeléseket ismertették most a volt kormányfővel.

Pálinkás József volt oktatási miniszter kedden azt mondta, a Fidesznek ki kell lépnie programpárti mivoltából, és az egész társadalom érdekeit kell képviselnie. Schmitt Pál pedig már kedden felvetette, hogy nevet kellene változtatnia a Fidesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK