Bárándy irodája nem vett fel pénzt a MeH-től

Bár a munkát elvégezte, a 200 ezer forintos munkadíjat mégsem vette fel Bárándy Péter igazságügy-miniszter ügyvédi irodája a Miniszterelnöki Hivataltól. A miniszter édesapja - akivel közösen alapították az irodát - az [origo]-nak elmondta: a Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter lemondása körüli botrány miatt döntöttek így. A jogász hozzátette: nem biztos, hogy ez helyes lépés volt, mert a tisztességes munkáért jár a fizetség. Az iroda tavaly novemberben kapott megbízást a MeH képviseletére egy Sepsey Tamás volt Kehi-elnök által indított perben.

A Miniszterelnöki Hivatal nem fizette ki a 200 ezer forintos ügyvédi munkadíjat Bárándy Péter igazságügy-miniszter egykori ügyvédi irodájának, mert az iroda nem érvényesítette a munkadíj iránti igényét - áll a MeH által kiadott közleményben. Eszerint az ügyvédi irodának azért adtak megbízást, mert Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) korábbi elnöke a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon keresetet nyújtott be a MeH ellen.

Sepsey annak megállapítását kérte, hogy a felmentésével kapcsolatos végkielégítés alapjául szolgáló közszolgálati jogviszony időtartamába be kell-e számítani azt az időszakot is, amelyet korábban országgyűlési képviselőként töltött el. Sepsey Tamás az Orbán-kormány idején vezette a Kehi-t, azt megelőzően MDF-es országgyűlési képviselő volt.

Miután a volt Kehi-elnök bírósághoz fordult, a kancellária a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda egyik ügyvédjét, Kománovics Ibolyát bízta meg a hivatal képviseletével tavaly novemberben. A bíróság elutasította Sepsey Tamás keresetét a 2003. január 9-én tartott tárgyaláson. A kancellária a pert fellebbezés hiányában jogerősen megnyerte.

Az ügyvédi iroda a munkadíjat 200 000 Ft összegben határozta meg, és erről a számlát kiállította. A kifizetéshez szükséges megbízási szerződés február közepén elkészült, azt a Pénzügyi és Számviteli Főosztály vezetője ellenjegyezte, de sem a MeH, sem az ügyvédi iroda képviselője nem írta alá. Így, miután az ügyvédi iroda a jogosan járó ügyvédi munkadíj iránti igényét nem érvényesítette, a kifizetésre sem került sor - áll a közleményben.

A Bárándy és Társai Ügyvédi Irodát Bárándy Péter jelenlegi igazságügy-miniszter és édesapja, Bárándy György ügyvéd alapította 1993-ban. Bárándy Péter miniszteri kinevezése óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, így nem vesz részt az iroda munkájában, amelynek ugyanakkor továbbra is tulajdonosa.

Bárándy György az [origo]-nak a MeH közleményének kiadása előtt elmondta: tavaly novemberben kaptak megbízást a MeH-től, amelynek alapján egy munkaügyi perben képviselték a hivatalt. Az ügyvéd közölte: a MeH megnyerte a pert, az iroda pedig 200 ezer forintos munkadíjat számolt fel. Bárándy György utóbb megerősítette, hogy az iroda végül nem vette fel a munkadíjat. Ennek oka az volt, hogy Kiss Eelemér kancelláriaminiszter lemondása olyan nagy port vert fel, hogy az irodavezető jobbnak látta, ha nem veszik fel a pénzt. Bárándy György ugyanakkor hozzátette: "Nem biztos, hogy ez helyes lépés volt, mert amiért az ember tisztességesen megdolgozik, az jár neki."

Bárándy György elmondása szerint a megbízás annyiban számított rendkívülinek, hogy sem előtte, sem azóta nem végeztek munkát a MeH-nek. Az ügyvéd közölte: az iroda elsősorban büntetőügyekkel foglalkozik, és klasszikus ügyvédi tevékenységet folytat, azaz ügyfeleiket képviselik a tárgyalásokon. Bárándy György hozzátette: a 200 ezer forint ugyan nem elhanyagolható összeg, de annak ismeretében, hogy az ügyvédi óradíjak ma már a 200 amerikai dollárt (kb. 45 000 Ft) is elérhetik, nem számít kirívó díjazásnak egy munkaügyi per esetén.

A hivatalt a kérdéses megbízás idején még Kiss Elemér vezette. Neki egyébként éppen azért kellett távoznia a kancelláriaminiszteri székből februárban, mert kiderült, hogy ügyvédi irodája több állami megbízást is kapott. Kiss Elemér először azzal védekezett, hogy mivel szünetelteti ügyvédi tevékenységét, így nem tudhat arról, hogy irodája milyen munkákat vállal. Amikor azonban kiderült, hogy az általa vezetett MeH is adott megbízást irodájának - és így tudnia kellett a munkáról -, távozott a kancellária éléről.

A MeH és a Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda kapcsolata azt követően került nyilvánosságra, hogy Demeter Ervin fideszes képviselő a jelenlegi kancelláriaminiszternek, Kiss Péternek hétfőn feltette a kérdést, az iroda kapott-e megbízást a hivataltól.

Ezt követően megkerestük Bárándy Péter igazságügy-minisztert, aki elmondta, miniszteri kinevezése óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, így semmivel sem tud többet saját irodája megbízásairól, mint más irodák munkáiról. A miniszter annyit hozzátett, hogy amíg részt vett az iroda munkájában, addig nem voltak kormányzati megbízásaik.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK