Görgey elítéli, de marad a Szálasi-kiállítás

Korábbi álláspontjával ellentétben nem tart szükségesnek újabb szakértői vizsgálatot a kőszegi várban látható Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítással kapcsolatban Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A kulturális tárca vezetői ugyanakkor tiltakoznak a kiállítás ellen.

Görgey Gábor kulturális miniszter és Kocsi László, a tárca politikai államtitkára mélységesen elítéli a Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítást. "Noha jogilag a minisztérium nem zárathatja be a tárlatot - hiszen a tárca nem fenntartója a megyei intézménynek -, a kulturális minisztérium vezetői közéleti súlyuknál fogva erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy tiltakozzanak a kiállítás tartalma ellen" - olvasható a tárca sajtóirodájának közleményében.

 

Mint írják: a szakértői vélemények is megerősítették, hogy a kiállítás leegyszerűsítő és félrevezető módon olyan üzenetet hordoz, mely egyoldalúan pozitív színben, hősként tünteti fel a magyarországi vészkorszak leggyászosabb figuráit, miközben méltatlanul elhallgatja a zsidók tömeges deportálását. Szálasit tehetséges, becsületes emberként tünteti fel.

 

"Az idézetek manipulatív összeválogatása alkalmas arra, hogy az avatatlan látogató azt gondolja, Szálasi derék ember volt. A kiállítás tehát nem megvilágítja, hanem elhomályosítja a korszakot" - írta a sajtóiroda.

 

A közlemény szerint a kiállításon nem derül ki, hogy Szálasi felelős volt a 70 ezer embert érintő halálmenetekért, deportálásokért, a pesti gettóért és a fővárosban végrehajtott tömeggyilkosságokért. "Ez pedig különösen most, a Holocaust-emléknap közeledtével elfogadhatatlan" - áll a nyilatkozatban.

 

A Vas megyei vezető, miután kézhez kapta Görgey Gábor kulturális miniszter levelét, azt nyilatkozta, hogy nem zárják be a kiállítást. "A miniszter úr nem kérte tőlem a kiállítás bezárását, felhívta azonban a figyelmemet a tárca által felkért független szakértők véleményére" - mondta.

 

A két felkért szakember - Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa - hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját. Ezzel együtt Stark Tamás úgy gondolja, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás jelenlegi formájában hiányos, illetve egyoldalúan, tendeciózusan mutatja be mind a Horthy-, mind pedig a nyilas korszakot.

 

A szakértői véleményeken alapuló miniszteri levél szerint Görgey Gábor indítványozta, hogy a megyei önkormányzat illetékesei - a megyei múzeumi vezetés bevonásával - soron kívül tekintsék át a kialakult helyzetet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

 

Markó Péter keddi nyilatkozatából kiderült: a miniszteri ajánlás nyomán felkérte a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetőjét, Horváth Sándort és a kiállítás rendezőjét, Bakay Kornél professzort, a vármúzeum igazgatóját, hogy a szakértők állásfoglalása alapján tegyék meg a szükséges kiegészítéseket.

 

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke közölte azt is, hogy hétfőn levelet kapott a Raoul Wallenberg Társaságtól, amely a kiállítás bezárását kéri. Markó Péter úgy fogalmazott, nincs jogi lehetősége arra, hogy bezárassa a tárlatot, nézete szerint azt csak a bíróság tehetné meg, ám kérdéses, hogy milyen jogszabály alapján.

 

Hozzátette: nem ért egyet a szólásszabadság korlátozásával, szerinte egy liberális jogállamban ilyen nem tehető meg. "Jó alkalom ez a kiállítás arra, hogy a történészek megvitassák, ki hogyan látja ezt a korszakot, akkor talán lezárulhatna egy szőnyeg alá söpört vita, miként az Németországban a 1980-as években megtörtént" - mondta.

 

Markó üdvözli, hogy a kormány döntött a Holocaust Múzeum létrehozásáról, mert - szerinte - nyilván az lesz az a hely, ahol tárgyilagosan be lehet majd mutatni, mi történt a magyarországi zsidósággal a második világháború idején.