Az előzetes várakozásokkal szemben valószínűleg nem lesz jelentős kormányátalakítás. Medgyessy Péter kormányfő ugyanakkor már megkezdte a miniszterek értékelését, ezzel párhuzamosan a szocialista frakció és az MSZP választmánya is minősíti a tárcák vezetőit.

Miután Medgyessy Péter miniszterelnök hazajön Athénból, folytatja a kormány és a kormánytagok első évi tevékenységének értékelését - mondta a Magyar Hírlapnak egy mértékadó szocialista politikus, aki azt is hozzátette: nem várható nagyobb kormányátalakítás, sőt az sem zárható ki, hogy a miniszterelnök egyetlen minisztert sem cserél le. Hasonló információ szivárgott ki több kormányközeli politikusoktól is.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az átalakítás érinteni fogja a Miniszterelnöki hivatal államtitkárságait. A területfejlesztésért, illetve a nemzeti fejlesztési tervért felelős államtitkárságok valószínűleg Juhász Endre uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá kerülnek majd május 15-től. Juhász várhatóan csak egy évid tölti be a posztot, utódjaként már korábban felmerült az SZDSZ-es Szent-Iványi István neve.

Eközben az MSZP-ben és frakciójában is értékelnek: a párt március végi tisztújító kongresszusán informálisan több szakmai tagozat is jelezte a kormányfőnek, szeretnék a kabinet átalakítása előtt kifejteni véleményüket a kormányprogram eddigi alakulásáról és a miniszterek munkájáról. A 28 tagozatból 23 csatlakozott már ehhez a kéréshez - erősítette meg Bersényi Iván, a sporttagozat titkára. Gál J. Zoltán kormányszóvivő viszont közölte: nem tud arról, hogy a kormányfő meghívást kapott volna a párt szakcsoportjaitól.