Minden lehetséges érintettet és szereplőt meghallgatunk majd a Postabank-vizsgálóbizottságban - ígérte Eörsi Mátyás, a testület szabad demokrata elnöke. Így nem zárható ki, hogy Medgyessy Péter kormányfő is meghívót kap, aki 1996 és 1998 között pénzügyminiszter volt. A hamarosan működésbe lépő testület a Postabank 170 milliárd forintba kerülő konszolidációjának körülményeit vizsgálja majd.

Hamarosan megkezdi működését a Postabank konszolidációját vizsgáló bizottság. A testület egyik célja a vizsgálóbizottságokba vetett hit visszaállítása - mondta a bizottság SZDSZ-es elnöke, Eörsi Mátyás, utalva arra, hogy az eddigi vizsgálóbizottságok jó része nem tudott eredményt felmutatni. A másik cél pedig a 100 milliárd forintot is jóval meghaladó konszolidáció körülményeinek kivizsgálása, hogy indokolt volt-e a költségvetés terhére kifizetett összeg nagysága. Utánajárnának annak is, hogy a konszolidált követelések között voltak-e fantomcégek részére adott hitelek is, és ha igen, mi lett ezeknek a hitelek sorsa. A vizsgálóbizottság a Postabank mellett a Magyar Fejlesztési Bank 40 milliárdos konszolidációját is vizsgálja.

Minden lehetséges érintettet és szereplőt meghallgatunk, így bankvezetőket és exminisztereket is - válaszolt Eörsi Mátyás arra a kérdésre, hogy mint korábbi pénzügyminiszter, a jelenlegi miniszterelnök, Medgyessy Péter is várhat-e meghívót a bizottságtól. Medgyessynek korábban egy MDF-es kezdeményezésű vizsgálóbizottság előtt kellett nyáron megjelennie, amely az ő titkosszolgálati múltját volt hivatott feltárni. 

A Postabank-vizsgálóbizottság alelnöke a fideszes Tállai András, aki korábban pénzügyi államtitkár is volt, a két másik fideszes tag Demeter Ervin és Dancsó József. Az MSZP részéről Dávid Gyula, Suchman Tamás és Szabó Lajos, az MDF részéről pedig Ékes József tagja a testületnek.

Az SZDSZ már az előző ciklusban is kezdeményezte ez ügyben vizsgálóbizottság felállítását, ám akkor - Kuncze Gábor pártelnök megfogalmazásával - "nem engedték napirendre sem venni".

A Postabank-ügyben rendőrségi nyomozás is folyik, öt éve: a volt elnök-vezérigazgatót, Princz Gábort pár héttel ezelőtt hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Rajta kívül a Postabanknak több egykori vezető munkatársa is gyanúsított.