Törökország hivatalosan is jelezte Magyarországnak, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a magyar kormány által egy hónapja felajánlott gázálarcokra. A maszkok kiszállításának ügyintézése addig húzódott, amíg kiküldésük oka - az iraki háború - befejeződött.

A budapesti török nagykövetség szerdán levélben kérte a Külügyminisztériumtól, hogy Magyarország tekintsen el a Törökország védelmére egy hónappal ezelőtt felajánlott vegyvédelmi felszerelések kiszállításától.

A török kormány az ország NATO-nagykövetén keresztül értesítette a szövetség főtitkárát arról, hogy értékelése szerint már nem áll fenn egy Irak irányából érkező támadás veszélye. A NATO Észak-atlanti Tanácsában szerdán született döntés értelmében a szövetséges államok fokozatosan leépítik, illetve leállítják a Törökország számára a washingtoni szerződés 4. cikkelye alapján korábban megfogalmazott felajánlásokat.

Kohári Lajos Külügyminisztérium helyettes szóvivője közölte, a budapesti török nagykövetség a fenti döntéssel összhangban szerdán késő délután küldte meg a Külügyminisztériumba azt a levelet, amelyben köszönetét fejezi ki a magyar szolidaritásért és felajánlásért. A török külképviselet kérte a felajánlott magyar vegyvédelmi felszerelések kiszállítási előkészületeinek leállítását.

A helyettes szóvivő szerint a Törökországnak felajánlott vegyvédelmi eszközök kiszállítása az érintett tárcák és hatóságok között egyedi egyeztetési eljárást igényel, tekintettel ezen eszközöknek a magyar nemzetvédelmi rendszerben betöltött különleges szerepére. Emiatt a kiszállítás ügyintézése hosszabb időt vesz igénybe, mint például a humanitárius segélyek kiszállításának intézése - mondta a külügyi tárca helyettes szóvivője.

A kormány március 12-i ülésén döntött arról, hogy a NATO-kötelezettségek teljesítése keretében Magyarország összesen 2000 darab gázálarcot, műanyag ruhát és vegyvédelmi eszközöket ajánl fel Törökország védelmére. A döntéssel Magyarország Törökország vegyi és biológiai védelmi képességének megerősítéséhez kívánt hozzájárulni. A felajánlás alapja az úgynevezett gazdaságbiztonsági tartalék részét képező polgári vegyvédelmi készlet volt. A felajánlott készlet beszerzési értéke 389 millió 625 ezer forint.