Előzetesben a milliárdos visszaéléssel gyanúsított vámosok

A gyanú szerint több mint másfélmilliárd forintos kárt okoztak az államnak magas rangú VPOP-vezetők. Az ügyészség szerint a Vám- és Pénzügyőrség Beruházási és Elhelyezési Hivatalának két volt vezetője összejátszott egy vállalkozóval aki a piaci árnál magasabban adott el ingatlanokat a vámhatóságnak.

A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Sz. A. Sándort, V. Zsoltot, a Vám- és Pénzügyőrség Beruházási és Elhelyezési Hivatalának két volt vezetőjét, valamint dr. K. Z. Istvánt, akiket a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsít.

A nyomozók szerint alapos a gyanú, hogy a vámosok megszegték vagyonkezelői kötelezettségeiket, amikor közbeszerzési eljárásokról szóló hamis okiratokat állítottak ki, amelyekben pályázóként a dr. K. Z. István által - különböző tulajdonosi átfedésekkel - vezetett cégek vettek részt és nyerték el a pályázatokat. A vámőrség így valódi értéküknél lényegesen drágábban jutott több új ingatlanhoz. Az ingatlanhasznosítással kapcsolatos megbízási szerződések alapján az államnak másfélmilliárd forint vagyoni hátránya keletkezett.

A bíróság döntése értelmében a gyanúsítottak szabadon hagyása esetén fennáll a veszélye, hogy bizonyítékok megsemmisítésével, a tanúk befolyásolásával, a dokumentumok megváltoztatásával jelentős mértékben megnehezítenék a nyomozás eredményes lefolytatását - áll a Fővárosi Bíróság közleményében.

Az ügyben még 2002-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést, a vámőrség ingatlan-beruházásainál felfedezett jogsértések miatt. A két pénzügyőr a gyanú szerint a közbeszerzési törvényt és a VPOP belső előírását is súlyosan megsértve egyetlen vállalkozó érdekeltségi körébe tartozó cégeknek adott megbízást vámcélokra alkalmas ingatlanok beszerzésére. A vállalkozó és cégei a nyomozás adatai szerint több mint 82,5 millió forintot kaptak megbízási díjként - írja a HavariaPress. Az ügyészségi nyomozók gyanúja szerint a vállalkozó valójában felvásárolta a vámosoknak alkalmas házakat, majd többszörös haszonnal adta tovább a vámhivatalnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK