Nem jelentenek veszélyt a környezetre a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának megsérült fűtőelemei - közölték az erőmű tájékoztató központjában. A reaktorból kivett, tisztítótartályba helyezett fűtőelemeket több száz köbméter víz veszi körül, a tartály fölé pedig fóliasátrat építettek, amely fölfogja a kis mennyiségben ugyan, de még szivárgó radioaktív gázt.

Tisztítótartályba helyezték a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának megsérült fűtőelemeit - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője hétfőn. Elmondta: a Központi Fizikai Kutatóintézet és a Budapesti Műszaki Egyetem által egymástól függetlenül végzett számításai szerint a tisztítótartályban elhelyezett fűtőanyag kazettáknál nem indulhatnak be a biztonságot veszélyeztető folyamatok.

A karbantartáskor a reaktorból kivett és a tisztításnak alávetett fűtőelemeket jelenleg több száz köbméter víz veszi körül, amelyhez a napokban jelentős mennyiségű borsavat adagoltak. A borsav elnyeli a maghasadást beindító neutronokat, megakadályozva, hogy a tartályban kedvezőtlen reakciók menjenek végbe - mondta Kováts.

Az erőmű szakemberei a tisztítótartály fölé időközben fóliasátrat építettek, hogy felfogják és szakszerűen eltávolíthassák a kis mennyiségben ugyan, de még szivárgó radioaktív gázt. A tájékoztató központ vezetője elmondta: az erőmű kéményénél mért radioaktivitás továbbra sem haladja meg a normál, üzemi mértéket.

Vasárnap közölték, hogy szakértői bizottságok tanácskoznak a tartályban lévő fűtőanyag-kazetták szállításának és biztonságos elhelyezésének legoptimálisabb módjáról. A héten érkeznek Paksra az atomerőmű fűtőanyagát szállító orosz TVEL vállalat mérnökei, akiknek nagy tapasztalatuk van a fűtőkazetták kezelésében, az azokkal kapcsolatos problémák megoldásában.