Marihuánanapot szerveznek május 4-re

Ismert személyiségek felszólalása mellett zenekarok szórakoztatják majd az egybegyűlteket május 4-én, az első magyarországi marihuánanapon. A fővárosi Vörösmarty térre szervezett esemény fővédnöke Jancsó Miklós, és beszédet mond többek között Konrád György író. A szervezők a füves cigik tiltása ellen, nem pedig a szívás mellett szeretnének kampányolni - írja a Népszabadság.

A vadkender és származékainak fogyasztásának liberalizációjáért szervez megmozdulást a Kendermag Egyesület május 4-re. Az esemény fővédnöke Jancsó Miklós filmrendező, és beszédet mond többek között Konrád György író is - írja a Népszabadság.

A Vörösmarty térre tervezett eseményen a lap szerint a kenderszármazékok tiltása ellen, nem pedig fogyasztása mellett szeretnének kampányolni a szervezők. Egyetlen felszólaló sem arról beszél majd, hogy helyes dolog füves cigit szívni, de kiállnak amellett, hogy ne tekintsék bűnözőnek, aki ilyet tesz.

A magyarországi esemény a Million Marijuhana March nemzetközi rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre. Az 1998-ban New Yorkból induló megmozdulások követői idén a világ 200 városában demonstrálnak a szabad marihuánafogyasztásért. Egy hete Bécsben, a hétvégén pedig Atlantában volt hasonló menet.

Az esemény egyik szervezője, Juhász Péter szerint az európai tendenciákat figyelembe véve arra lehet számítani, hogy öt év múlva Magyarországon is szabadon lehet majd füves cigit szívni. A Kendermag Egyesület végső célja, hogy megváltozzanak a kábítószerekkel kapcsolatos jogszabályok, és veszélyességük szerint tegyenek különbséget közöttük. Az egyesület komoly szakmai vitákat szeretne kezdeményezni a témában.

A rendezvényen az előadók mellett zenekarok, zenészek is fellépnek, így játszik az Anima Sound System, a Korai Öröm, a Ladánybene 27, Sub Bass Monster, Lovasi András, Dj Palotai, a Szilvásy Gipsy Folk Band, a Tigris és az Ultra - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK