Idén csak minden harmadik sorkatonaságra alkalmasnak bizonyult fiatalt tudják behívni, azonban közülük így is sok olyan 27-28 éves van, akik kénytelenek megszakítaniuk karrierjüket a katonaság miatt. Erre azokon a helyeken van szükség, ahol húszéves munkanélküliekből és pályakezdőkből nem tudják feltölteni a keretet - mondta a honvédelmi tárca helyettes államtitkára. Előreláthatólag jövőre lesz az utolsó sorozás.

Számos huszonhét évesnél is idősebb, munkahellyel rendelkező fiatalt soroztak be az elmúlt hetekben, akik már azt hihették, hogy megússzák katonaságot. Ugyanis az önkéntes haderőre való fokozatos áttérés miatt egyre kevesebb sorkötelesre van szükség, így a hadkiegészítő parancsnokságok mérlegelhetnek az alkalmas fiatalok közül, hogy kiket hívjanak be közülük: az egyik ilyen szempont az, hogy a behívottak életkora minél közelebb legyen a tizennyolchoz.

Ezekben az esetekben két dolog ütközik: egyrészről ott van az a kormányzati szándék, hogy a lehető legkisebb mértékben zökkentsük ki a fiatalokat a mindennapi életükből, másrészről viszont ott az érvényben levő honvédelmi törvény, amely szerint az aktuálisan megállapított sorállományú létszámot fel kell tölteni - magyarázta Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára. Hozzátette, hogy korábban nem volt lehetőség az igazságos szelekcióra, most már megadott szempontok szerint mérlegelhetnek a hadkiegészítő parancsnokságokon az alkalmasok behívásáról. Így például fontos szempont a sorkötelesek életkora, minél közelebb van valaki a tizennyolcadik életévéhez, annál valószínűbb, hogy behívják. A nős vagy tanulmányokat folytató fiatalokat vagy a külföldön tartózkodókat nem hívják be. Amennyiben valamely hadkiegészítő parancsnokság nem tudja feltölteni a keretet húsz év körüliekből, akkor idősebbeket, akár huszonhét-huszonnyolc éveseket kell behívnia. Januárban és márciusban több mint négyszáz 25 év feletti hadkötelest hívtak be.

Idén 46 ezer alkalmasnak minősült sorköteles közül összesen 15 ezer behívását tervezzük - mondta Komor Levente. A haderőrereform következtében egyre kevesebb sorkatonára van szükség: májusban még 3 ezren vonulnak be, novemberben csak 1700-an, előreláthatólag jövőre lesz az utolsó bevonulás.

Az önkéntes haderőre való átállás mintegy 60 milliárd forint pluszköltséggel jár, amely évi 15 milliárdot jelent. Ez az összeg a honvédelmi tárca szerint a négy évre számított 1425 milliárdos védelmi költségvetésből kigazdálkodható, nem kell más területekről ezért forrást elvonni. Mindehhez a politikai akarat mellett a társadalmi támogatottság is megvan, mivel egy januári felmérés szerint a lakosság több mint 72 százaléka helyesli az átállást.