Bíróság elé áll a gyilkossággal vádolt S. Kitti

Csütörtökön kezdődik a nevelőapja megölésével vádolt fiatalkorú S. Kitti, valamint a bűnpártolással, fiatalkorú veszélyeztetésével vádolt édesanyja büntetőügyének tárgyalása Kaposváron. S. Kitti maximum öt év, anyja halmazati büntetésként akár hét és fél év szabadságvesztéssel sújtható. A Habeas Corpus jogvédő szervezet a vád elejtését kéri a legfőbb ügyésztől.

Holnap kezdődik a bíróságon S. Kitti és édesanyja büntetőpere. A tavaly augusztusban történt tótújfalui emberölés elsőrendű vádlottja az akkor 14. életévét épp csak betöltött S. Kitti, aki alvó nevelőapját annak fegyverével fejbe lőtte. A 48 éves férfi azonnal meghalt. S. Kitti korábbi rendőrségi vallomásában tettét azzal indokolta, hogy nevelőapja rendszeresen bántalmazta őt és édesanyját. A másodrendű vádlott édesanya egyrészt bűnpártolás, másrészt kisebbik, akkor hároméves kislányának veszélyeztetése miatt áll a bíróság előtt.

A bírósághoz benyújtott vádirat szerint S. Kitti augusztus 31-re virradó éjszaka két óra körül határozta el, hogy megöli a nevelőapját. Kivette a férfi csőre töltve tárolt pisztolyát a szekrényből, és közvetlen közelről fejbe lőtte az alvó embert. Előző este a nevelőapa telefonon arra utasította élettársát, a másodrendű vádlottat és nevelt lányát, hogy takarítsák ki a lakást. Mivel az élettárs késő esti hazaérkezéséig nem végeztek, ezért folytatták a takarítást, a férfi pedig éjjel egy óra körül lefeküdt. A vádirat szerint a gyilkosság egy órával később történt.

A lány édesanyja ezalatt a konyhában tartózkodott. Az asszony és a lánya megbeszélték, hogy hívnak valakit, aki segít elrejteni az áldozatot. A holttestet időközben áthúzták a másik szobába, hogy a kisebbik lány nehogy meglássa halott apját. Tanúvallomások szerint felmerült, hogy a holttestet a Drávába dobják, vagy a kertben elássák. Ezt azonban nem tudták véghez vinni, mert a hajnali órákban segítségül hívott fiatalember - a férfi által bérelt kocsma egyik alkalmazottja - ezt nem vállalta.

Az anya másnap telefonon felhívta egy ismerősét, hogy tőle kérjen segítséget. Még aznap személyesen is találkoztak. A család baráti köréhez tartozó férfi másnap a rendőrségen bejelentette az emberölést, ekkor kezdődött el az ügyben a vizsgálat. Az asszony előbb nem akarta beengedni a rendőröket a házba, mondván, élettársa még az előző héten horgászni ment egy általa nem ismert emberrel, végül azonban mégis meggondolta magát. Miután pedig a rendőrök megtalálták a férfi holttestét, az asszony beszámolt a történtekről.

A vádirat szerint S. Kitti 2002 februárjától magántanuló volt. Korábban beilleszkedési gondjai voltak az iskolában, sokat hiányzott, és gyenge volt a tanulmányi eredménye. Otthonról sokszor engedély nélkül kimaradt. Az édesanya az élettársa által bérelt kocsmában dolgozott, a háztartást elhanyagolta, a lakást nem tartotta rendben. Az akkor hároméves kislányát gyakran felügyelet nélkül, egyedül hagyta a lakásban. A gyermeket sokszor látták az utcán piszkos ruhában, illetve hiányos öltözetben hideg időben. Mindezek miatt a családfő többször megverte az asszonyt és nevelt lányát.

S. Kitti maximum öt év, anyja halmazati büntetésként akár hét és fél év szabadságvesztéssel sújtható. A két napra kitűzött tárgyalás pénteken folytatódik a Somogy Megyei Bíróságon.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK