Egyre kevesebb magyar szimpatizál az USA-val

Az iraki háború miatt csökkent az amerikaiak iránti rokonszenv Magyarországon, és egyre kevesebben vannak azok is, akik jónak tartanák, ha az Egyesült Államok vezető szerepet játszana a világban - derül ki a Medián felméréséből. Más országokban is hasonló eredményre jutottak a kutatások: Németországban például egy év alatt 61 százalékről 25 százalékra csökkent az USA iránti szimpátia.

A Medián közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint nőtt azoknak a száma Magyarországon, akik nem tartják kívánatosnak, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet játsszon a világban. Fél évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek alig több mint harmada vélekedett így - áll a Népszabadság által ismertetett felmérésben, amelyből az is kiderül, hogy az iraki háború miatt csökkent az amerikaiak iránti rokonszenv Magyarországon.

A Medián kutatója, Karácsony Gergely a Népszabadságnak azt mondta: a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően kezdett megváltozni az Amerikáról kialakított kép. A kutató szerint az Egyesült Államok ekkor veszített tekintélyéből, az Irak elleni háború megindítása óta pedig tovább romlott a vezető hatalom megítélése. Mindezek ellenére a többség ma sincs rossz véleménnyel az Egyesült Államokról.

A hazai felméréshez hasonló eredményre jutottak nemzetközi kutatások is. Németországban például 2002-ben még a lakosok 61 százaléka szimpatizált az Egyesült Államokkal, jelenleg pedig mindössze 25 százalék vélekedik így.

A Medián kutatásából az is kiderül, hogy ma már elsősorban azok viszonyulnak negatívan az USA-hoz, akik nem tartják jónak a világban betöltött vezető szerepét. Azoknak, akik így vélekednek, 90 százaléka ellenzi az Irak elleni háborút is. Korábban elsősorban azok viszonyultak negatívan az Egyesült Államokhoz, akik az amerikaiak Magyarországra gyakorolt befolyását kifogásolták.