A Fidesz elnökségi ülésén nem tudtak dönteni arról, hogy támogatják-e magyar békecsapatok küldését Irakba, mert sok kérdés nyitva van még, amelyekre nem tudják a választ. Az amerikai felkérés teljesítésére a Fidesz támogatására is szükség van, mivel ezt a képviselők kétharmadának meg kell szavazni..

Bár szóba került az iraki békemisszióban történő magyar szerepvállalás kérdése a Fidesz csütörtöki elnökségi ülésén, egyelőre nem döntöttek, hogy támogatják-e az amerikai felkérést. Várhatóan a pénteki frakcióelnökségi ülésen döntenek erről. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azzal indokolta mindezt, hogy több kérdés is nyitva maradt még, amelyekre nem tudják a választ.

Így például kérdés az is, hogy mikor jelenthető ki, hogy jogilag vége a háborúnak. Békefenntartó csapatokat ugyanis csak akkor lehet a térségbe küldeni, ha már nincs háború - mondta Németh Zsolt, aki szerint nem tisztázott az sem, hogy milyen felkérés alapján kellene oda csapatokat küldeni. Azért sem tudtunk még dönteni, mert nem ismerjük a kormány által készített határozati javaslat pontos szövegét - jelentette ki a politikus, aki hiányolja a NATO-t, illetve az ENSZ-t a felkérés mögül. Ugyanakkor a célkitűzésekkel elvben egyetértünk - fűzte hozzá Németh Zsolt.

A békefenntartó csapatok kiküldetéshez kétharmados parlamenti támogatás kell, ráadásul a kormány már a házszabálytól eltérve a hétfői parlamenti ülésen napirendre venné a kérdést, és ehhez a képviselők négyötödének egyetértése szükséges. Ezért szerdán négypárti megbeszélést tartottak a kérdésről. A nemhivatalos amerikai-brit felkérést a múlt héten juttatták el a magyar kormányhoz. A Magyar Honvédségnek a döntés után 30 napra van szüksége, hogy felkészítse a kontingens tagjait a küldetésre. A gyors döntést sürgeti az is, hogy a segélyszállítmányok minél hamarabb elindulhassanak és biztonságban eljussanak Irak különböző pontjaira.

A kormány egy olyan határozatot terjeszt a parlament elé, amelyben maximum 300 fős csapat kiküldésére kérne felhatalmazást - mondta a szerdai négypárti után Kovács László külügyminiszter, aki megjegyezte, hogy számos környező ország felajánlott már békefenntartókat az amerikaiak kérésére. Az USA május végére állítja össze az összesen 50 ezer fős Irakban szolgáló békecsapatot. A várhatóan Észak-Irakban őrző-védő feladatokat ellátó kontingens kiküldése és félévi ottléte 2-4 milliárd forintba kerül majd.