A Fidesz a jövőben nyitott, de centralizált párt lesz, a szövetség elnökének, Orbán Viktornak pedig rendkívül nagy lesz a politikai befolyása - ez olvasható ki az alapszabály-módosítás tervezetéből. A Fidesz májusi kongresszusán nem lehet nagy meglepetésre számítani, az új alapszabály tervezete szól a párt új nevéről, a kettős párttagságról, a tagozatokról, és lehetővé tenné a Fidesz tiszteletbeli elnöki tisztének a létrehozását.

A Fidesz országos elnöksége csütörtökön tárgyal a májusi kongresszus előkészítéséről és a néppárttá válást biztosító alapszabály-módosításról. Az alapszabály módosításáról szóló írásos javaslat azt a vélekedést támasztja alá, hogy a Fidesz "nyitott, de centralizált párt lesz" a kongresszus után, a szövetség elnökének, Orbán Viktornak pedig rendkívül nagy lesz a befolyása - írja a Népszabadság.

A hatalmi, személyi változások során átalakul a Fidesz-elnökség is: a jelenlegi hét alelnök helyett a kongresszus két alelnököt választ, nyilvánvalóan az Orbán Viktor által ajánlott Pokorni Zoltán és Schmitt Pál személyében. A szűk ügyvezető elnökséghez tartozik majd Áder János frakcióvezető és Kövér László választmányi elnök is. Az új alapszabály szerint nyolc tagozat alakul majd a Fidesz mellett, s e tagozatok szervezésére Orbán Viktor kéri fel az általa alkalmasnak tartott személyeket. Mivel a tagozatok elnökei is helyet kapnak majd a Fidesz szélesebb körű elnökségében, elmondható: a párt vezetésében nyilvánvalóan a pártelnökhöz lojális politikusok lesznek többségben.

A helyi politizálásban átkerül a súlypont a megyei választmányokból a választókerületekbe, ahol úgynevezett választókerületi tanácsok jönnek majd létre egy-egy elnök vezetésével, akiket az országos elnök nevez ki a tanács ajánlását is figyelembe véve. Azonban ha másodjára sem tud a pártelnöknek tetsző jelöltet ajánlani, akkor a kinevezésről egymaga dönt a pártelnök.

Érdekesség, hogy létre kívánják hozni a Fidesz tiszteletbeli tagja, illetve a Fidesz tiszteletbeli elnöke címet is. Azt még nem tudni, hogy e rangot kinek szánják.