Nem valósult meg a kormányprogramban szereplő több terv a Medgyessy-kormány első éve alatt, a kabinet több fontos törvény megalkotásával vagy módosításával adós. Nincs meg az új médiatörvény, az antidiszkriminációs törvény, a bűnmegelőzési törvény. Nincs egyelőre javaslat az alkotmány átfogó módosításáról, az új büntető törvénykönyvnek pedig még csak az általános része készült el. Közel fél éve csúszik a roma felzárkóztatási program elfogadása, de több más stratégiai terv kidolgozása is várat magára. Néhány kormány-előterjesztést pedig komoly szakmai kritika ért.

Átfogó törvénymódosítások, régóta hiányzó jogszabályok megalkotása, a jogrendszer észszerűbbé, átláthatóbbá tétele szerepelt a kormány terveiben. A kormányprogramban megfogalmazott törvényhozási ütemet azonban eddig sok esetben nem tudta tartani a kabinet.

Nem készült még el a korábban beharangozott antidiszkriminációs törvény. A törvény koncepciója már év elején kész volt, azonban a végső változat kidolgozása egyelőre várat magára. A tervek szerint a törvényt júniusban tárgyalja a parlament. Eddig azonban nem készült el a javaslat szövege, amit az igazságügyi tárca eredetileg áprilisban akart benyújtani.

A kedvezménytörvény módosításával már tavaly év vége óta adós a kormány. A változtatásokat eredetileg decemberre ígérték, akkor azonban nem módosították a jogszabályt. A parlament tavaszi törvényalkotási tervében is szerepelt a jogszabály módosítása, azonban a márciusra tervezett parlamenti vita végül elmaradt, mert a módosító javaslatot a kormány nem nyújtotta ba a parlamentek. A módosító javaslat most készült el, melyről május végén egyeztetnek. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a legtöbb kedvezményt megszünteti a kormány.

Vontatottan halad az új médiatörvény kidolgozása is. Az új törvény előkészületeiről egyelőre alig lehetett hallani valamit. Mindössze annyi történt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal április elején kérdőívet állított össze az új médiatörvény előkészítésével kapcsolatban, amelyet bárki kitölthet.

Az új médiatörvény megalkotása előtt a kormány ráadásul még szerette volna rendezni a médiakuratóriumok ügyét, a most érvényben lévő 1996-os méditörvény módosításával. Ez már a tavaly őszi törvényhozási programban is szerepelt. A kormányprogram szerint a módosítás célja az lett volna, hogy a politika távozzon a médiatestületekből. Végül azonban csak a törvény EU-jogharmonizációs módosítására került sor - arra is két fideszes képviselő javaslatára -, a kuratóriumok ügyét pedig nem rendezték. Így a márciusban felállt tévékuratóriumban még mindig ott vannak a pártok delegáltjai. Ráadásul a testület most is csonka, ezúttal a Fidesz küldöttei nem vesznek részt munkájában.

Továbbra is hiányzik a filmtörvény. Programjában a kormány még azt ígérte, hogy "építve az eddigi előmunkálatokra, a lehető legrövidebb időn belül elkészíti a filmtörvényt". Konkrét eredmények azonban egyelőre nincsenek ezen a területen sem. Gál J. Zoltán kormányszóvivő pedig márciusban bejelentette, hogy a törvény tervezete elkészült, melyről májusban tárgyal majd a kormány. A törvényjavaslat tartalma - korábban felmerült kormánybiztos kinevezése, az egyre növekvő filmtámogatások kiszámíthatóvá tétele, a szerzőijog védelmének biztosítása - azonban egyelőre kérdéses.

Az utóbbi időben gyakran emlegetett, jelentős kormányterv a családon belüli erőszakról szóló törvény megalkotása is. A képviselők akkor kezdtek komolyan foglalkozni a témával, amikor több civil szervezet a sorozatosan halállal végződő családon belüli zaklatások miatt aláírásgyűjtési akciót kezdett a törvény megalkotására. Eörsi Mátyás szabad demokrata és Vadai Ágnes szocialista képviselők javaslatot nyújtottak be a törvény megalkotására. A parlament április közepén kérte fel a kormányt, hogy alkossa meg az erre vonatkozó eljárási szabályokat. A kérdésről több sajtótájékoztatót és beszámolót tartottak a minisztériumok és a pártok is tavaly év vége óta. Konkrét elképzeléseiről azonban eddig nem számolt be a szaktárca. Bárándy Péter igazságügy-miniszter ráadássul korábban azt nyilatkozta, hogy önálló törvényre nincs szükség a családon belüli erőszak visszaszorítására, mivel a Btk. most is elég eszközt biztosít az erőszakot elkövető ellen való fellépésre.

Tervezték az általános bűnmegelőzési törvény megalkotását is. A törvény része lett volna az áldozatvédelem szabályainak tisztázása is. "Indokolt már a kormányzati ciklus elején olyan általános bűnmegelőzési törvény elfogadása, amely egyben az áldozatvédelemről is gondoskodik" - olvasható a kormányprogramban. A jogszabály azonban eddig nem született meg.

Nem módosították a sporttörvényt sem, pedig a kormány - programja szerint - a jogszabály módosításával kívánt rendet tenni a sporttámogatás területén.