Látványos kormányígéretek, kevés eredménnyel

Egyes kormány-előterjesztésekről komoly vita alakult ki a parlamenten kívül is. Az ellenzék mellett ugyanis sokszor a szakmai szervezetek vagy az érintettek is támadták a kabinet előterjesztéseit.

A kórháztörvényként emlegetett javaslatot - amely az egészségügyi intézmények és a kórházi ellátás privatizációjával foglalkozik - az ellenzék mellett az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Orvosi Kamara sem támogatta. A két szakmai szervezet képviselői szerint ugyanis a privatizált egészségügyi intézményeket működtető vállalkozók megpróbálnak majd minél több egészségügyi szolgáltatásért pénzt kérni a betegektől, és azt állítják, hogy az árak emelése ellen a törvény nem tartalmaz megfelelő garanciákat. A szakma tart attól is, hogy a privatizáció után tömeges elbocsátások lesznek az egészségügyben. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége bejelentette: az orvosok akár sztrájkra is hajlandóak a vitás kérdések miatt.

Szakmai ellenállásba ütközött a közoktatási törvény módosítása is. Az Oktatási Minisztérium által készített eredeti előterjesztés előírta volna, hogy az általános iskola első négy évfolyamában nem lehet évismétlésre kötelezni a diákokat. Az eredeti elképzelések szerint a törvény megtiltotta volna a hétvégi és szünetek alatti írásbeli házi feladat kiszabását is az alsós diákok számára. A tervezet végső változata szerint azonban csak negyedik első félévéig nem lehet buktatni és a házifeladatról szóló rész sem szerepel már a módosított tervezetben. Az oktatási tárca eredeti elképzeléseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett kifogásolta több más szakmai szervezet és az sok egyházi iskolafenntartó is.

A kormány civil programját is több bírálat érte. Több civil szervezet képviselői vélték ugyanis úgy, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram nem rendezi megnyugtatóan a civil szervezetek politikamentes támogatását és autonómiáját, holott a tervezet - melyet május elején hagyott jóvá a kormány - célja éppen ez lett volna. Ráadásul az NCA megvalósításához szükséges országos civil érdekképviseletet sem hozták létre. Mivel az érdekképviselet több tízezer civil szervezet képviselőit egyesítené, ez várhatóan hosszú ideig tart majd.

Sáling Gergő

Előző
Következő