SARS: öregek a hazai lélegeztető gépek

Az atípusos tüdőgyulladás kezelésében fontos hazai lélegeztető gépek többsége  elöregedett, régen cserére szorul. A szakma szerint azonban ez nem okozna gondot az esetleges magyarországi SARS-betegek kezelésében. Az egészségügyi tárca idén kétmilliárdért tervez gép- és műszercserét, de ebben nem szerepelnek a lélegeztető gépek - írja a Népszabadság.

Világszerte négyezren betegedtek már meg az újfajta vírusos tüdőgyulladásban, a halottak száma több mint kétszáz. Az átlagos influenzaként kezdődő kór egy hét után a többségnél elmúlik, a fertőzöttek kisebb részénél azonban súlyos állapotba kerül, és csak mesterséges lélegeztetéssel lehet életben tartani.

Abban az esetben, ha Magyarországot is elérné a járvány, a hazai orvosoknak túlnyomó részben csak elavult eszközeik állnának rendelkezésre a súlyos állapotba került betegek kezeléséhez. A hazai több mint 2000 lélegeztető gép átlagosan 13 éves, közel 60 százalékuk elöregedett, mind a magyar mind az európai normák alapján is cserétre szorul - írja a Népszabadság az Orvos- és Kórháztechnikai Intézet adatai alapján.

A nyolc ilyen géppel rendelkező Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerint azonban a kezelésekben nem a gépek kora és állapota okoz gondot, hanem a nővérek hiánya. Az ilyen betegek mellé ugyanis külön éjszakás nővért kell állítani.

A hazai lélegeztető gépek állapotát más szakemberek és az egészségpolitikusok sem látják aggasztónak. Az egészségügyi tárca idei műszercsere-programjában csak az altató és röntgengépek cseréje szerepel - mondta a Népszabadságnak Kökény Mihály politikai államtitkár. Az esetleges SARS-sal fertőzöttek kezelésére a Szent László Kórházat jelölték ki, ott egy lélegeztető gép áll rendelkezésre - írja a lap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK