A XI. kerületi önkormányzat nem ad ki fennmaradási engedélyt a budapesti forrásházra. Az építményt a szükséges engedélyek nélkül építette fel a négyes metró kivitelezésével megbízott cég, a DBR Metró, ezért próbálják utólag beszerezni a szükséges papírokat.

A jelenlegi körülmények között nem kaphatna fennmaradási engedélyt a Gellért téri forrásház, amit engedély nélkül épített a BKV Rt. DBR Metró Projektigazgatósága.

Lakos Imre, a XI. kerület alpolgármestere elmondta, hogy az építmény elkészülte után, néhány hete benyújtott fennmaradási kérelmet vizsgálja a városrész építési irodája. Eddigi megállapításaik szerint a fennmaradási engedély jelenleg nem adható ki, mivel csak olyan építmény kaphatja meg, amely építési engedélyt is kaphatott volna. A forrásház azonban építési engedélyhez sem juthatott volna, mert hiányzik ehhez a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása, illetve nincs érvényes rendezési terve a Gellért térnek.

Ez utóbbit a XI. kerületi képviselő-testület már tavaly el akarta fogadni, azonban a szakhatóságok kifogásai miatt, amelyek például a hőforrások védelmére vonatkoztak, mind ez idáig nincs szabályozási terve a térségnek.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy rövidesen a képviselő-testület elé kerülhet a szabályozási terv, amit nagy valószínűséggel elfogadnak. Viszont a forrásház fennmaradási engedélyének kiadásához elengedhetetlenül szükséges a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása, s kérdéses, hogy megadja-e a főváros.

Lakos szerint az építmény nem való a térre, szerinte ott egy látványos szökőkutat kellett volna építeni inkább. Ennek ellenére nem kizárt, hogy végül mégis megkapja a szükséges hatósági engedélyt az építmény, ha lesz tulajdonosi hozzájárulás és szabályozási terv.