Ideális esetben 2050-re állhat meg a népességfogyás

Csak a legoptimistább előrejelzés szerint állhat meg Magyarországon a népességfogyás, akkor is csak 2050-re a Jövőkutatási Kutatóintézet számításai szerint. A számítások nem tartalmazzák a migráció népességszámot módosító hatásait. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, akkor csak 6,5 millióan leszünk 2050-re.

Forrás: Bodolai Szilvia

A legoptimistább változat szerint 2050-re állhat meg Magyarországon a népességfogyás, amely számítás alapján 8,2 millió lakosa lenne az országnak - mondta a számítások kidolgozója, Alács Péter, az MTA-BKÁE Komplex Jövőkutatási Kutatóközpont munkatársa. A számítás csak a modellezhető demográfiai jellemzőket veszi figyelembe, a népességszámot befolyásoló migrációt viszont nem. A legoptimistább verzió azzal számol, hogy a termékenységi ráta a közeljövőben lassan növekedésnek indul.

A pesszimista forgatókönyv a termékenység további romlásával kalkulál. Ennek alapján 2050-re csak 6,5 millióan élnének Magyarországon - mondta Alács Péter. Február végén, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország lakossága 10 millió 146 ezer. Eszerint több mint 3,5 millió magyarral lenne kevesebb a század közepén.

Magyarországon a termékenységi mutató (amely megmutatja, hogy egy nő élete során átlagosan mennyi gyereket szül) jelenleg 1,33, a mediterrán országokban, mint például Spanyolországban vagy Észak-Olaszországban pedig csak 1,2 ez a ráta, a skandináv országokban pedig megközelíti a 2-t. Ha tehát a mediterrán példához közelítünk, akkor a pesszimista számítások valósulnának meg, ha a skandináv modell felé mozdulnak a mutatók, akkor van esély az optimistább számítások realizálódására. Magyarországon jelenleg demográfiai szerkezetváltás zajlik nagyjából a rendszerváltás óta, ami azt jelenti, hogy az életstílus, életmód, szokások és minták változása, valamint gazdasági okok miatt például később vállalnak gyerekeket a fiatalok, más lett a családmodell.

Forrás: Bodolai Szilvia

Az aggasztó népességfogyás természetesen a politika figyelmét is felkeltette. Az Orbán-kormány alatt létrehozták a népesedéspolitikai bizottságot, amelynek az elnöke a kormányfő, Orbán Viktor volt. Ő javasolta - nagy vitákat kiváltva - azt, hogy szociálpolitikai kedvezmények mellett a határon túli magyarok betelepítésével kellene megállítani a népességfogyást.

A kormányváltás után új kormánybizottságot hoztak létre a népességfogyás kezelésére, amelynek az év végéig kell kidolgoznia az úgynevezett Nemzeti Népesedési Programot. Ennek szintén miniszterelnök a vezetője, Medgyessy Péter személyében, van tíz miniszter tagja, heten pedig a tudomány területéről kerültek be a testületbe, amelynek még a KSH elnöke is tagja. Az újjáalakult bizottság első ülésén a kormányfő arról beszélt, hogy erősíteni kellene a "gyerekkultuszt", ezzel a népesedési mutatók is javulnának. Egy másik ülésén az egészségüggyel kapcsolatos Johan Béla nemzeti programot vitatták meg, amelynek megvalósulása a halálozások számát csökkentheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK