Ferihegyi intézkedések a SARS ellen

Tájékoztató kérdőívekkel és a hangosbemondón keresztül elhangzó felhívásokkal figyelmeztetik a Ferihegyi reptérre érkező utasokat az atípusos tüdőgyulladás veszélyeire. Az óvintézkedések ellenére nincs garancia arra, hogy minden fertőzésgyanús esetet kiszűrnek a reptéren. A fővárosi Szent László Kórházba eddig tucatnyi beteg érkezett SARS-tünetekkel, de a betegség gyanúja egyik esetben sem volt megalapozott.

A Ferihegyi repülőtéren bemutatták a sajtónak azokat az óvintézkedéseket, amelyeket az atípusos tüdőgyulladás - más néven SARS, azaz súlyos akut légúti szindróma - járvány terjedése ellen hoztak. Ennek részeként az útlevélkezelő helyiségben magyar, angol, német és francia nyelvű tájékoztató kérdőíveket helyeztek el a reptérre érkező utasok számára. (Készül már a kínai nyelvű változat is.) Ebben felhívják a figyelmüket arra, hogy ha a felmerül a betegség gyanúja, akkor forduljanak a reptéri orvosi szolgálathoz. A hangosbemondón pedig pár percenként felhívják a figyelmet az atípusos tüdőgyulladással kapcsolatos teendőkre.

Az óvintézkedések ellenére nincs garancia arra, hogy ne jusson ki fertőzött beteg a reptérről, hiszen a betegség lappangási ideje tíz nap - mondta az [origo] kérdésére Ungváry György, az országos tisztifőorvos. Ha valaki éppen ez idő alatt utazik Magyarországra, akkor a tünetek hiánya miatt nyilván nem fog a reptéri orvoshoz fordulni - tette hozzá Ungváry. A tisztifőorvos szerint ugyanakkor a háziorvosok is alapos ismeretekkel rendelkeznek a betegségről, ezért ha valakinél később merül fel a SARS gyanúja, akkor számára is szakszerű ellátást tudnak adni.

Ungváry emlékeztetett arra, hogy a SARS nem gyorsan terjedő betegség. A kórt csak cseppfertőzés és szorosabb kontaktus útján lehet elkapni. A tisztifőorvos elmondása szerint Európában ugyan vannak szórványos esetek, de sikerült megakadályozni, hogy a betegség terjedjen.

A Budapest Airport egészségügyi központjának főorvosa, Kende Mihály az [origo]-nak elmondta: eddig 25-30 utas jelentkezett a repülőtéri orvosi ügyeletnél tüdőgyulladás gyanújával, közülük hatot küldtek további kivizsgálásra a Szent László Kórházba. Ha valamelyik utas a reptéri orvosokhoz fordul, akkor kikérdezik arról, járt-e a közelmúltban a fertőzött országokban - Kanadában, Szingapúrban, Kínában, Vietnamban -, illetve, hogy érintkezett-e SARS-gyanús személlyel. Ezt követően belgyógyászati vizsgálatot hajtanak végre rajta, majd ha szükséges, akkor kórházba utalják.

Ha a kórházi vizsgálatok során megalapozódik a betegség gyanúja, akkor az illetőn elvégzik a SARS-tesztet. A gyorsteszthez szükséges eszközöket csütörtökön kapta meg az Országos Epidemiológiai Központ. Ungváry György elmondása szerint ingyenesen kapták meg a 100 gyorstesztet a forgalmazó cégtől.

A reptéri esetekkel együtt több mint egy tucat ember érkezett eddig vizsgálatra a Szent László Kórházba. Bánhegyi Dezső főorvos az [origo] megkeresésére elmondta, ha érkezik egy beteg, akkor elhelyezik egy külön ilyen helyzetekre kijelölt helyiségbe, ahol a védőruhába öltözött orvos megvizsgálja.

Bánhegyi elmondása szerint voltak olyan esetek, amikor rövid idő alatt kiderült, hogy nem SARS-betegségről van szó. Egy köhögési tünetekkel érkező kínai beteg például a vizsgálat első perceiben elmondta, hogy hat évvel ezelőtt járt utoljára külföldön, így nyilván nem kaphatta el az atípusos tüdőgyulladást. Ha nem sikerül rövid idő alatt tisztázni, hogy fennáll-e a betegség gyanúja, akkor konzílium után döntenek az orvosok. A Szent László Kórházban eddig még egy beteget sem kellett benntartani SARS-gyanúval.

Bánhegyi elmondta azt is, hogy  miután nyilvánosságra került, hogy megérkezett a SARS-teszt, sokan megkeresték őket azzal, hogy szeretnék alávetni magukat a vizsgálatnak. Elsősorban olyanok fordultak a kórházhoz, akiknek valamelyik hozzátartozójuk a közelmúltban a fertőzött országok valamelyikében járt. A főorvos szerint azonban a teszt nem alkalmas szűrővizsgálatra, ugyanis a lappangási idő alatt - tehát amikor még nem jelentkeznek a betegség tünetei - nem mutatja ki a vírust.

KAPCSOLÓDÓ CIKK