Kuncze: Blöff volt a budapesti olimpia

Az SZDSZ elnöke szerint az olimpia megvalósíthatósági tanulmányából az derül ki, hogy Magyarország nem tud 2012-ig felkészülni az olimpia megrendezésére. Kuncze Gábor úgy véli: a budapesti olimpia választási kampányfogás volt, és nincs értelme gondolkodni róla.

Kuncze Gábor szerint blöff volt a 2012-es olimpia budapesti megrendezésének gondolata, és az erről való beszéd ma is blöff. Az SZDSZ elnöke pénteken közölte, a megvalósíthatósági tanulmányból az olvasható ki, hogy Magyarország nem tud 2012-ig kellő módon felkészülni az olimpia megrendezésére, feltéve, hogy a jogot Európa és ezen belül Budapest kapja.

A szabad demokrata pártelnök szavai szerint a politikusok nem beszélnek őszintén ebben a kérdésben, "nem mondják el, hogy ez egy blöff, egy rossz ötlet, egy választási kampányfogás volt, aminek semmi köze a valósághoz". Egyszer valakinek ki kell mondania, hogy az erről való gondolkodást nyugodtan abba lehet hagyni, mert ennek semmilyen realitása nincsen - tette hozzá.

Kuncze Gábor szerint teljesen indokolatlan lenne Magyarországnak a következő tíz évben minden fejlesztésre rendelkezésre álló forrását az olimpia megrendezésére fordítani. A 2012-es olimpia megrendezése meghaladja az ország teherbíró képességét, és egyoldalú fejlesztéseket eredményezne. Ki kell mondani, hogy kárára lenne az országnak, ha egyáltalán sikerülne megkapni a rendezés jogát - mondta az SZDSZ elnöke.

A olimpia ügyében csütörtökön három és fél órás vita után úgy döntött a fővárosi közgyűlés, hogy a testület májusi ülésére a főpolgármester hívja meg Jánosi György sportminisztert és Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét. A két illetékes feladata, hogy ismertessék a kormány és a bizottság olimpiával kapcsolatos pályázati elképzeléseit a közgyűléssel. Az MSZP-s határozati javaslat előterjesztésében Bakonyi Tibor MSZP-s főpolgármester-helyettes jelezte ugyanis, hogy senki sem ismeri pontosan, miként teremthetők elő a rendezéshez szükséges források és ezekre ki adna garanciát.

Az olimpiáról a Fidesz népszavazást tartana. Deutsch Tamás szerint ősszel lehetne megrendezni a referendumot, miután a főváros június 15-ig leadta az előzetes pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK