A kormányt bírálják az osztrákok Paks miatt

Az osztrák ökológiai intézet nukleáris szakértője azzal vádolta a magyar kormányt, hogy nem adott ki minden fontos információt a paksi atomerőmű üzemzavarával kapcsolatban. Hozzátette: a hivatalos nyilatkozatokból és leírásokból érthetetlen, hogy pontosan mi történt a paksi atomerőmű II-es blokkjánál.

Antonia Wenisch, az osztrák ökológiai intézet nukleáris szakértője az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar kormány nem tett eleget a környező államok felé tájékoztatási kötelezettségének. Az információk késve és hiányosan álltak rendelkezésükre.

 

A szakértő szerint a kazetták tisztítására használt technológiát eredetileg nem erre a célra kísérletezte ki az a cég, amely a paksiakkal szerződött a munkára. Először 2000-ben és 2001-ben használták a módszert Pakson tisztításra, de akkor egyszerre még nem harminc, hanem hét kazettát helyeztek el a tartályban.

 

Ámon Ada, a környezetvédelmi egyesület képviselője közölte: nem tudni, hogy pontosan mi okozta a fűtőelemeket tartalmazó kazetták sérülését, ahogyan azt sem, mi történt a sérült kazettákban lévő hasadó anyaggal, az most hol található, és milyen állapotban. Arról sem rendelkeznek információkkal, hogy mennyi és milyen összetételű radioaktív gáz került ki az erőműből a kéményen keresztül.

 

Mint mondta, egy sor kérdést fogalmaztak meg, amelyeket elküldtek Csillag Istvánnak, a szakterületet felügyelő gazdasági és közlekedési miniszternek, valamint az Országos Atomenergia Bizottság elnökének is.

 

Az eset az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület szerint alapjaiban kérdőjelezi meg az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítási tervét.

 

A Paksi Atomerőmű Rt. minden tájékoztatási kötelezettségének messzemenően eleget tett a vállalatnál történt súlyos üzemzavarral kapcsolatban - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője.

 

Kováts azt mondta: a Paksi Atomerőmű Rt. a történtekről részletes jelentéseket küldött a nemzetközi atomenergia ügynökséghez és az illetékes hazai szervekhez, melléjük csatolta a sajtó számára kiadott közleményeket is.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az osztrák szakértők számára a hivatalos nyilatkozatokból és leírásokból érthetetlen, pontosan mi is történt az erőmű 2-es blokkjánál, azt mondta: úgy látszik, az osztrák szakemberek nem elég felkészültek, mert a vállalat által a médiához, továbbá a közvéleményhez eljuttatott információkból világosan kiderül az üzemzavar lényege.

 

Kováts szerint a részvénytársaság vezetése időben és pontosan adott tájékoztatást az üzemzavar legfrissebb fejleményeiről, nem zárkózott el a sajtó, az önkormányzatok, a civil szervezetek, sőt, az állampolgárok megkeresése elől sem. A média képviselői számára sajtótájékoztatót is tartottak, ahol az újságírók megnézhették a 2-es blokkot, meggyőződhettek arról, hogy nincs veszély - tette hozzá.

 

Ámon Ada, az Energia Klub vezetőjének kijelentésére, miszerint nem tudni, mi történt a sérült kazettákban lévő hasadó anyaggal, az most hol található, mi történt vele, Kováts Balázs azt válaszolta: az természetesen még mindig a tisztítótartályban van, ahonnan semmi sem került ki az üzemzavar óta.

 

A tájékoztató központ vezetője arra a véleményre, hogy az üzemzavar alapjaiban kérdőjelezi meg az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítási terveit, megerősítette: az esemény nem érintette a 2-es blokkot, amely továbbra is sértetlen és üzemképes. Hozzátette: az ideiglenesen elhelyezett "vendégtartályban" történtek éppen ezért nem befolyásolják az erőmű élettartam-hosszabbítási törekvéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK