Több mint száz újabb gyanúsított a vecsési számlagyár ügyében

Több mint száz újabb gyanúsítottat hallgattak ki a vecsési számlagyár néven elhíresült áfacsalási ügyben az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságán. A 2001 nyarán kirobbant ügy újabb gyanúsítottjait e héten hallgatták ki.

A szövevényes ügy nyomozása amiatt gyorsult fel, mert a rendőrök május 15-ig kaptak haladékot az ügyészségtől az eljárás lezárására. A gyanúsítottak kihallgatása egész héten át zajlott, őket harminc perces időközönként idézték be. Kihallgatásuk egyszerre 30 irodában folyt. A Nyomozó Igazgatóság összes vizsgálója kevés volt a gyanúsítottak kihallgatásához, ezért a vidéki hivataloktól is húsznál több vizsgálót kellett ideiglenesen Budapestre rendelni.

 

Az eddig keletkezett iratmennyiség már megközelíti a 40 ezer oldalt. Az áfacsalási ügyben több elkövetői körhöz tartozó személyek bocsátottak ki számlákat, fiktív cégek nevében. E számlákat azután különböző gazdasági társaságok fogadták be. Az eddig felderített elkövetési érték többmilliárdos nagyságrendre tehető. Az ORFK részéről nem kívánták kommentálni a HavariaPress értesüléseit.

A bűnügyi igazgatóság 2000 szeptemberében rendelt el nyomozást adócsalás alapos gyanúja miatt. A többmilliárdos nagyságrendű, fiktív számlákkal elkövetett bűnügyben a 33 gyanúsított közül eddig nyolcan voltak előzetes letartóztatásban, köztük Balázsi Tamás, az MSZP vecsési elnöke is, akit a parlamenti választások utáni napokban helyeztek szabadlábra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK