A Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerint törvénytelen, hogy a kőbányai önkormányzat vezetőinek 13, illetve 12 havi plusz juttatás jár. A hivatal szerint valamennyi köztisztviselőnek azonos mértékű juttatást kell kapnia. A Fidesz-frakció vezetője közölte: ők jogilag nem kifogásolták a rendeletet, csak sokallták az összeget. A korábbi ciklusban ugyanis szintén járt differenciált juttatás a vezetőknek, de csak négyhavi.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételét már megkapta a X. kerületi önkormányzat - mondta az [origo]-nak Andó Sándor kőbányai szocialista polgármester. Ebben az áll, hogy a jogszabályok nem engedik meg, hogy a köztisztviselők differenciált juttatást kapjanak. Az önkormányzat korábban rendeletben rögzítette, hogy a polgármesternek 13 havi, a két szocialista alpolgármesternek pedig 12 -12 havi plusz juttatás jár.

 

A közigazgatási hivatal szerint a vezetők jutalmat kaphatnak eltérő mértékben, azt azonban nem minősített többséget igénylő rendeletben, hanem egyszerű többséget igénylő határozatban kell szabályozni. Különbség az is, hogy míg a juttatás - ha egyszer döntöttek róla - automatikusan jár, addig a jutalom megadását valamilyen kitűzött cél teljesítéséhez kötik.

 

Andó az [origo]-nak elmondta: az észrevételt az ügyrendi bizottság, majd ezt követően a képviselő-testület is megtárgyalja. Hozzátette azonban, hogy a közigazgatási hivatal nem a juttatás mértékét kifogásolta, mint az ellenzéki képviselők. Révész Máriusz fideszes politikus ugyanis interpellációt is intézett a belügyminiszterhez a parlamentben.

 

A polgármester úgy véli, ha törvénytelen a juttatásuk, akkor az volt az előző ciklusban is, amikor szintén rendeletben rögzítették, hogy az akkori polgármesternek 4 havi, az alpolgármestereknek 3 havi, míg az egyéb köztisztviselőknek 1 havi juttatás jár. Andó hozzátette: ők ugyanis még egy fillér juttatást sem vettek fel, míg az előző ciklus vezetői ezt nyilvánvalóan megtették az elmúlt három évben.

 

Eredetileg azért akarták rendeletben rendezni a juttatásokat, hogy hosszú távon, átláthatóan rendezzék a kérdést - tette hozzá Andó, mivel szerinte egy határozatot bármikor megszavazhatnak. Ráadásul a rendelet nem személyhez köti a juttatást, hanem pozícióhoz.

 

A kőbányai Fidesz-frakció sem jogilag kifogásolta a döntést, hanem etikailag, mivel sokallták a juttatás mértékét - mondta az [origo]-nak Weeber Tibor, a Fidesz-frakció vezetője. Szerencsétlennek tartják azt is, hogy szerintük későn tette meg észrevételét a közigazgatási hivatal, amikor már országos botránnyá dagadt az ügy. "Nyilvánvalóan vissza kell vonni a döntést" - tette hozzá.