Még nem zárultak le a MÁV jelenlegi vezetése által indított vizsgálatok az ingatlangazdálkodásra és a portfóliókezelésre, valamint az árufuvarozás tarifa-kedvezményrendszerének felülvizsgálatára. Ennek ellenére a vasúttársaság vezetői biztosak abban, hogy a cég korábbi irányítói közül többen is hibáztak, ezért több büntető feljelentést is tettek ellenük.

Három vizsgálat és számos további belső ellenőrzési eljárás folyik jelenleg is a Magyar Államvasutak Rt.-nél a felügyelőbizottság és az új menedzsment kezdeményezésére. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a járműbeszerzésre, az ingatlangazdálkodásra és a portfóliókezelésre, valamint az árufuvarozás tarifa-kedvezményrendszerének felülvizsgálatára - mondta Márkus Imre, a MÁV Rt. Felügyelő Bizottságának elnöke. Annak ellenére, hogy a vizsgálatok még nem zárultak le, már most valószínű, hogy több, személyi felelősséget is megállapító hiányosság és szabálytalanság, valamint szabályozási mulasztás történt.

Azokban az ügyekben, ahol a személyi felelősség gyanúja tényszerűen alátámasztható, a társaság menedzsmentje megtette a szükséges belső intézkedéseket, illetve a büntető feljelentést. A büntető feljelentések vizsgálata még nem zárult le. Ilyen például az orosz motorkocsik szakértői szerződésének ügye. Egy másik eljárás azt kívánja feltárni: miként fordulhatott elő, hogy egyes vezetők a forgalmi érték egynegyedéért vásárolhattak lakást a MÁV-tól.

Márkus Imre elmondta azt is: a Bz-ügyben a jelenlegi vezetés munkáját nehezíti, hátráltatja, hogy az előző vezetés nem intézkedett időben és nem adott tájékoztatást a jelenlegi menedzsmentnek a kialakult rendkívüli helyzetről. A vizsgálat és az azzal kapcsolatos fegyelmi eljárás még folyamatban van.