Politikai alapon dönti el a Fidesz szerint az ORTT, hogy melyik, a közszolgálati médiumok kuratóriumába tagot delegálni kívánó civil szervezetet veszi nyilvántartásba. A Fidesz szerint szándékosan nem veszik nyilvántartásba a jobboldali, konzervatív szervezeteket. Az ORTT elnöke viszont úgy véli: csak arról van szó, hogy idén szó szerint betartják a jogszabályokat.

A közszolgálati médiumok kuratóriumába delegálni kívánó civil szervezetek nyilvántartásának módosítására szólítja fel az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) saját és pártja nevében Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő, médiapolitikus, aki szerint ha ez nem történik meg, "választási csalást követ el a médiahatóság".

A politikus szerint ugyanis a médiahatóság kormánypárti tagjai a szervezetek nyilvántartásba vétele során azt szeretnék elérni, hogy a kuratóriumokba kizárólag baloldali szervezetek jussanak be. Szerinte az ORTT ezért utasította el tömegesen a keresztény szellemiségű, nemzeti meggyőződésű tömörülések nyilvántartásba vételét, "önkényes mérlegeléssel szelektálva".

Zavarja a kormányt, hogy a Magyar Rádiót teljes egészében nem tudták megszállni, hogy ott még a kiegyensúlyozottság valamennyire megvalósulhat - mondta Szalai Annamária.

Hajdu István, az ORTT elnöke közölte, hogy a médiahatóság az előző évvel ellentétben az idén igyekezett szó szerint venni a kuratóriumi regisztrációra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

Volt szervezet, amelyet azért nem vettünk nyilvántartásba, mert jelentkezése nem tett eleget az alaki követelményeknek, vagy az országos, illetve szakmai szervezetekre vonatkozó kritériumoknak  Néhány szervezet pedig azért nem kerülhetett a lajstromra, mert nem felelt meg azon kategória követelményeinek, amelyben indulni kívánt, noha más csoportba esetleg eredménnyel jelentkezhetett volna - közölte Hajdu.