Nem védekezhet a kiutasított orvos

A kiutasított szíriai származású orvos esete kapcsán kiderült: a külföldi állampolgárokat a Nemzetbiztonsági Hivatal kérésére kiutasíthatják Magyarországról anélkül, hogy az illető megvédhetné magát. A szíriai orvost, aki Pécsen szerzett orvosi diplomát, terrorista kapcsolatokkal gyanúsították, mert egy olyan szervezetnek utalt pénzt, amely kapcsolatban állt a Hamasszal.

Kínan Haddad szír sebész tíz évig nem térhet vissza Magyarországra, ugyanis az NBH adatai szerint, 105 ezer forintot utalt át egy olyan külföldi bankszámlára, amelyen a Hamasz terrorszervezetnek gyűjtöttek. A szír orvos már elhagyta az országot, jogi képviselője azonban panaszt nyújtott be a kiutasító döntés ellen. Szerinte ugyanis tévedés történt: egy itthon fogható arab nyelvű televízióban látott egy felhívást a palesztin menekülttáborokról, az ott élő éhezőkről, nekik szeretett volna pénzt juttatni. Az NBH fellépése miatt a pénzt végül nem utalták el, az orvos számláját azonnal zárolták. Az NBH információi szerint az adománygyűjtő cég mögött a Hamasz terrorszervezet áll.

Annak ellenére, hogy a szíriai orvosnak esélye sem volt jogvédelmet kérni, a magyar jogi szabályozás szerint a hazai hatóságok törvényesen jártak el. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterelnökségi politikai államtitkár a Magyar Hírlapnak elmondta: a magyar hatóságnak nem volt mérlegelési jogköre az ügyben. Az államtitkár közölte: az információk összességében megalapozták a kiutasítást, de további részleteket nem árult el. A Magyar Hírlap birtokába jutott azonban egy fotó, amin a kiutasított orvos látható, amint Izrael-ellenes jelszavak alatt vonul egy pécsi béketüntetésen.

A magyar helsinki Bizottság elnöke, Kőszeg Ferenc azonban úgy véli, a magyar gyakorlat nem felel meg annak az általános emberjogi elvnek, hogy megfelelő vizsgálat nélkül ne hozzanak olyan döntést, aminek ilyen súlyos következményei lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK