Orbán Viktor volt miniszterelnök szerint a bonyolult és közvetett segítség helyett közvetlenül kellene az iraki népen segíteni, például humanitárius segélyszállítmányokkal. A volt miniszterelnök erről azt követően beszélt, hogy az iraki magyar szerepvállalásról egyeztetett Geoff Hoon brit védelmi miniszterrel kedden.

Geoff Hoon brit védelmi miniszter kedd délután Orbán Viktor volt miniszterelnökkel egyeztetett a magyarok iraki szerepvállalásáról. Orbán Viktor a találkozót követően elmondta, szerinte egyszerűbb volna humanitárius segélyszállítmányokat küldeni Irakba, így nem kellene nemzetközi felkérésre vagy a parlament döntésére várni a kérdésben.

Mint közölte, a Fidesz nem látja akadályát, hogy akár már holnap elinduljon a segélyszállítmány. A politikus szerint olyan és annyi segélyt lehetne küldeni, amit az ország gazdasága megengedhet magának. Orbán Viktor a magyar békefenntartókra utalva közölte, az irakiakon közvetlenül kellene segíteni, nem pedig bonyolult, áttételes, közvetett módon. Orbán szerint ennek a közvetlen segítségnek kellene kidolgozni a módját.

Az iraki magyar küldetésről szóló parlamenti határozattal kapcsolatban azt mondta a volt miniszterelnök, hogy a kormány által készített javaslat alkalmatlan arra, hogy döntést lehessen hozni róla. Pártja ezért arra vár, hogy a kormány egy új javaslatot nyújtson be.

Orbán Viktor ugyanakkor azt is közölte, hogy nemzetközi felkérés esetén pártja örömmel támogat bármilyen békefenntartó akciót. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt a volt miniszterelnök, hogy ha nemzetközi felhatalmazás nem lesz, de a kormány kijavítja az általuk kifogásolt pontokat, akkor támogatnák-e az iraki magyar küldetésről szóló határozatot.