Rendes tárgyalási menetben akár két hónapba is beletelhet, amíg eljön a szavazás ideje a parlamentben az iraki békemisszióról. A sürgős tárgyalást az ellenzék hétfőn leszavazta. Medgyessy Péter miniszterelnök szerint azonban Magyarország nem fegyveres erővel parlamenti felhatalmazás nélkül is részt vehet olyan feladatokban, mint például a víztisztítás.

A hétfői plenáris ülésen az ellenzék mind a házszabálytól való eltérést, mind az iraki békemisszióban való magyar részvételről szóló határozati javaslat sürgős tárgyalását leszavazta. Így akár két hónapig is eltarthat, mire döntenek az iraki küldetésről.

 

"Az amerikaiak nem nagyon számítanak katonai szempontból Magyarországra" - mondta az [origo]-nak Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, aki szerint már az sem volt szerencsés, hogy az afganisztáni békemisszióról sem sikerült zökkenőmentesen szavazni. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenkinek lehet munkát találni, így a magyarok semmiről se késhetnek le: ha megvan a döntés, az amerikaiak alkalmazzák a magyar katonákat.

 

A szóvivő szerint az ország nemzetközi megítélését azonban feltétlenül rontja, ha nem demonstráljuk, hogy mennyire fontosnak tartjuk az iraki rendezés ügyét. Példaként említette, hogy több olyan ország - köztük Belgium - is jelezte már a békemisszióban való részvételi szándékát, amelyik korábban ellenezte a háborút. Magyarország szomszédai szintén jelezték már részvételi szándékukat. A döntést több ország esetében megkönnyíti, hogy a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül is dönthet, míg Magyarországon nem.

 

Matyuc Péter szerint érdekes helyzetet teremt az is, hogy míg a békefenntartók kérdésében vita van, az iraki újjáépítésben a magyar cégek részt kívánnak venni. A magyar katonák kiküldése azonban ebben is segíthetne, hiszen "300 ember nézné, hogy mit kellene csinálni" - mondta.

 

Kedden több politikus is találkozott a brit védelmi miniszterrel, Geoff Hoonnal. A megbeszéléseken kiemelt téma volt az iraki békemisszióban való magyar részvétel.

 

"Nyilvánvaló, hogy a parlament határozatait és az alkotmányt tiszteletben tartva kell a kormánynak meghoznia döntéseit, ez azonban nem korlátozza a kabinetet abban, hogy adott esetben nem fegyveres erővel részt vegyen az iraki békefenntartás olyan feladataiban, mint például a víztisztítás" - idézte Medgyessy Péter miniszterelnököt az MTI.

 

Medgyessy szerint az ilyen feladatok teljesítése jelzi azt, hogy Magyarország elkötelezett abban a békefolyamatban, amely szükséges ahhoz, hogy Irakban helyreálljon a normális élet.

 

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte: bízik abban, hogy a politikai partnerek bölcsessége lehetővé teszi a parlamenti döntést az iraki békefenntartásban való magyar részvételről.

 

A brit védelmi miniszter arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Magyarország nem venne részt az iraki misszióban, azt mondta: megérti, hogy a magyar alkotmányos szabályok gátat szabhatnak a részvételnek. Juhász azonban úgy vélte: nem gondolhatja senki komolyan, hogy a vendég Budapesten a hátrányokról beszélne.

 

A Fidesz várja, hogy a kormány a parlamenti előírások próbáját kiálló határozati javaslatot készítsen el és nyújtson be az iraki békefenntartás kapcsán - idézte az MTI Orbán Viktor volt miniszterelnököt, fideszes politikust. Orbán közölte: a Fidesz támogatja a békefenntartó akcióban való magyar részvételt, feltéve, hogy azt nemzetközi szervezetek is támogatják és annak létrehozásában közreműködnek. Megerősítette: ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve európai uniós felhatalmazás, akkor arra a Fidesz mindenképpen igennel szavaz.

 

Az [origo] úgy értesült, hogy bár egyes NATO-tagországok keddi brüsszeli találkozóján is szóba került az iraki rendezés kérdése, egyelőre nem várható, hogy a nemzetközi szervezet részt vegyen a békemisszióban.

 

Kapcsándi Dóra