Újra az Alkotmánybírósághoz kerülhet az eutanázia

Takács Albert általános ombudsmanhelyettes vizsgálatot indít a betegek önrendelkezési jogának érvényesülése ügyében, miután az Alkotmánybíróság elutasította az eutanáziáról szóló - Takács és Kmetty Ildikó által benyújtott - beadványt. Az ombudsman szerint az AB az aktív eutanáziára koncentrált, így a beadvány eredeti célja - a passzív eutanázia egyszerűbbé tétele - nem teljesült. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet szerint a mindenkori kormányt terheli a felelősség azért, hogy eddig egyszer sem vizsgálták, hogy a betegek egészségügyi törvényben biztosított jogai érvényesülnek-e.

 

A betegjogok érvényesülését ellenőrző vizsgálatot indít Takács Albert általános ombudsmanhelyettes. A vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy megfelelően tájékoztatják-e a betegeket jogaikról, kérik-e hozzájárulásukat a beavatkozásokhoz, tiszteletben tartják-e, ha a betegek ezt visszautasítják, és van-e ennek írásos nyoma.

A vizsgálat során kérdéseket tesznek majd fel a kórházfenntartóknak, az Egészségügyi Minisztériumnak, és bizonyos kórházakban is vizsgálódnak majd. Takács - aki az eutanáziáról szóló alkotmánybírósági beadvány egyik készítője volt - keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a vizsgálat hozhat olyan eredményt is, hogy a jogszabályok nem érvényesülnek a gyakorlatban.

Forrás: ORIGO
Takács Albert és Kmetty Ildikó, a beadvány benyújtói

Az ombudsman szerint elképzelhető, hogy a passzív eutanázia például a túl bonyolult szabályozás miatt nem érvényesül a gyakorlatban. Takács nem zárta ki, hogy amennyiben ilyen eredmény születik, a vizsgálat után újra a Alkotmánybírósághoz fordul a betegjogokkal, köztük a passzív eutanáziával kapcsolatban.

Takács a vizsgálatot hivatalból indította, bár elmondása szerint ehhez hozzájárultak civil szervezetek korábbi kutatásai is. A kérdést többek között a Társaság a Szabadságjogokért vizsgálata. A TASZ korábban arra a megállapításra jutott, hogy bár a törvény lehetővé teszi a passzív eutanáziát, a kórházakban erről alig tudnak valamit, és nincs nyoma annak, hogy betartanák a szabályozás előírásait.

Takács Albert ugyanakkor kifogásolta az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatát. Mint mondta, meglepte a döntés, amely főleg arról szólt, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az aktív eutanáziát. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a beadvány fő gondolata nem is az aktív eutanázia engedélyezése volt, hanem a passzív eutanáziához szükséges bonyolult procedúra egyszerűsítése. Ezt az a három alkotmánybíró értette meg, akik különvéleményt fűztek az AB határozatához - mondta.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK