A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához
Budapestnek, mert nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Így szinte biztos, hogy nem pályázunk a rendezésre.

Az olimpiai pályázat benyújtásáról a végső szót a fővárosi közgyűlésnek kell kimondania, azt azonban már korábban kijelentették a fővárosi vezetők, így Demszky Gábor főpolgármester is, hogy kormányzati garancia nélkül szó sem lehet arról, hogy belevágjanak, mivel "a fővárosnak magának nincs pénze az olimpia megrendezéséhez".

Az ország presztízsének, a sportdiplomáciának súlyos károkat okozna, ha felelőtlenül vállalná az olimpia megrendezését, majd - mivel a feltételeket nem tudja teljesíteni - visszalépne - nyilatkozta kedden Jánosi György sportminiszter. 

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a múlt héten azt mondta, hogy csupán blöff és választási kampányfogás volt a 2012-es olimpia budapesti megrendezésének gondolata. Szerinte a megvalósíthatósági tanulmányból az olvasható ki, hogy Magyarország nem tud 2012-ig kellő módon felkészülni az olimpia megrendezésére és teljesen indokolatlan lenne Magyarországnak a következő tíz évben minden fejlesztésre rendelkezésre álló forrását az olimpiára fordítani.

"A Fidesz fővárosi frakciója támogatja azt a gondolatot, hogy Budapest pályázzon a 2012-es olimpia megrendezésére" - mondta egy héttel ezelőtt Deutsch Tamás frakcióvezető. Ennek érdekében beterjesztettek egy határozati javaslatot a képviselő-testület elé, amelyben "az olimpiai pályázatot a közgyűlés a kormány teljes körű támogatásával és jogi és költségvetési garanciák vállalásával nyújtja be". Azóta viszont kiderült: a kormány nem ad pénzügyi garanciát mindehhez.

A 2012-es olimpia megrendezését a Fidesz vetette fel a tavaly tavaszi országgyűlési választások előtt, még 2001 decemberében. Érveik között szerepelt például, hogy az olimpia megrendezése kitűnő munkahely-teremtési lehetőség. A kampány közben aláírásokat gyűjtöttek, és a kérdőívet Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök is aláírta.

Az olimpia megrendezésére mindig a pályázó városnak kell jelentkeznie, ezt azonban jóvá kell hagynia a Nemzeti Olimpiai Bizottságnak. Mindezek azonban semmit sem érnek, ha a kormány nem ad pénzügyi és gazdasági garanciát, valamint nem garantálja az olimpiai chartában foglaltak betartását az országa területén.