Villogóval érkező kommandósokkal találhatják magukat szemben azok, akik engedély nélkül építkeznek, a kormány ugyanis építészeti kommandó felállítását tervezi. Az engedély nélkül épült Gellért téri ivókutat valószínűleg el kell bontani, fennmaradását a fővárosi önkormányzatnál nem támogatják. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője vizsgálatot kezdeményez a főpolgármesternél a forrásház ügyében.

A tervezett építészeti kommandó a jelenlegi felügyeleteknél nagyságrendekkel több emberrel vizsgálná az építkezéseket - írja a Magyar Hírlap. A lap információi szerint a jelenlegi megyei, önkormányzati felügyeletek helyébe lépő, központosított Építési és Építészeti Hivatal részeként működne az építészeti rendőrség.

A fővárosi önkormányzatnál többségben vannak azok a politikusok, akik megtagadnák a tulajdonosi hozzájárulást a Gellért téri ivókút fennmaradásához. A városvezető MSZP-SZDSZ koalícióban is többségben vannak az építmény ellenzői, a városházi ellenzék pedig azért érvel a bontás mellett, mert a városvezetés a Terror Háza pengefalára is épp az építési engedély hiánya miatt nem adja meg a fennmaradási engedélyt. Az engedélyt egyedül a XI. kerületi önkormányzat adná meg.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője közölte: a forrásház tervei nem jártak a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága előtt, és a városképvédelmi bizottság is csak a Gellért tér átalakításának részeként foglalkozott az építménnyel. Gy. Németh Erzsébet szerint, ha nem lehet engedély nélkül Citadella teraszt építeni és pengefalat emelni, akkor a Gellért téri forrásházat sem lehetett volna megépíteni az engedélyek hiányában. Az MSZP frakcióvezetője közölte: vizsgálatot kezdeményez a főpolgármesternél a forrásház ügyében.

A Gellért Szálló igazgatója, Zwickl Péter már nem bolygatná a forrásházat, noha szerinte az építmény "egy kicsit túl nagynak és hangsúlyosnak tűnik".

Az ivókutat alvállalkozóként építő Reneszánsz Rt. elnöke, Balog Miklós közölte: az építész szakma elismeréssel szólt a műről, amelyet a Kossuth Díjas Dévényi Sándor tervezett. A Reneszánsz Rt. végzi a Parlament, a Szent István Bazilika, a Gresham és New York Palota felújítását is.