A kormány hajlandó módosítani az ellenzék által kifogásolt pontokat az iraki magyar misszióról szóló javaslatban. Ugyanakkor továbbra sem közeledtek az álláspontok a nemzetközi felkérés szükségességével kapcsolatban. A kormány szerint egy ilyen felkérésre már nem lehet számítani, és aki erre vár, csak ürügyet keres, hogy nemet mondhasson a misszióra. A két ellenzéki párt ugyanakkor kitart amellett, hogy szükség van a nemzetközi felhatalmazásra.

A négy parlamenti párt szerdán egyeztetett az iraki magyar misszióról. A kormány hajlandó az erről szóló javaslat Fidesz által kifogásolt pontjainak módosítására, ám szerinte nem lehet arra számítani, hogy nemzetközi felhatalmazás szülessen az iraki békefenntartásról. A két ellenzéki párt ugyanakkor kitart amellett, hogy szükség van nemzetközi felhatalmazásra.

Kovács László külügyminiszter az egyeztetést követően elmondta, figyelembe veszik az ellenzéki kifogásokat, és kettébontják az eredeti javaslatot. Az egyik a részvételről, a másik pedig a Magyarországon való átrepülés és áthaladás engedélyezéséről szól majd. Az ellenzék kifogásolta emellett, hogy a békefenntartó kifejezés nem szerepelt szó szerint a hétfőn beterjesztett javaslatban, ezért módosítják a szöveget, és szó szerint belefoglalják, hogy békefenntartó alakulatot küldenek.

A kormány képviseletében a külügyminiszter és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ugyanakkor felhívta az ellenzék figyelmét, hogy van egy érvényben lévő ENSZ BT-határozat, ami a humanitárius segély eljuttatásának biztosítását írja elő. Mint Kovács elmondta, Irakba hiába küldenek humanitárius segélyeket, ha azok védelem nélkül vannak, a szervezett bűnbandák kifosztják. A kormány értelmezésében az ENSZ-határozat a szállítmányok fegyveres kíséretét írja elő.

Kovács szerint, ha az ellenzék ismét nemet mond a javaslatra, nemet mond az újjáépítésre, és arra, hogy Magyarország megalapozhassa jó kapcsolatát az új Irakkal. Hozzátette, nem lehet ENSZ vagy NATO felhatalmazásra számítani, szerinte ugyanis minden országnak az az érdeke, hogy saját zászlaja alatt menjen segíteni, ne pedig valamely nemzetközi szervezet zászlaja alatt. A külügyminiszter szerint nemzetközi felhatalmazásra várni csak ürügy, hogy megakadályozzák a magyar részvételt.

A politikus beszámolt arról, hogy a mai kormányülésen a kormányfő azt javasolta, hogy a Külügyminisztérium vezetésével a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium részvételével alakuljon meg egy csoport, amely meghatározza, hogy milyen nem katonai jellegű csapat küldhető Irakba. Erre akkor lehet szükség, ha az ellenzék nemet mond a katonai misszióra, és a kormány saját hatáskörben nem katonai jellegű egységeket küld. Kovács ugyanakkor a mai egyeztetést követően nem zárta ki, hogy a Fidesz is megszavazza az új javaslatot.

Eörsi Mátyás SZDSZ-es politikus úgy véli, hogy nagy bajban van a Fidesz, mert a kormány és a koalíciós pártok elfogadták a szövegbeli módosító javaslataikat, és ezek után meg kell szavaznia a határozatot. Hétfőn eljön az igazság pillanata - mondta Eörsi Mátyás.

Az ellenzék ragaszkodik a nemzetközi felhatalmazáshoz

Németh Zsolt fideszes frakcióvezető-helyettes közölte, pártja szerint a legsürgetőbb feladat az, hogy Irak népe megkapja a megfelelő humanitárius támogatást, akár parlamenti felhatalmazással, akár anélkül. Ők ezt feltétlenül támogatják. Ugyanakkor a békefenntartás szerintük egészen más kérdés. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartják rögzíteni, hogy a határozatban egyértelműen a békefenntartás kifejezés szerepeljen, illetve továbbra is ragaszkodnak a nemzetközi felhatalmazáshoz. Ha ez nem így szerepel a javaslatban, módosító javaslatokat nyújtanak be - mondta.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezető-helyettese közölte, az MDF álláspontja nem változott. Csak akkor támogatják az akciót, ha nemzetközi szervezettől jön a felkérés.