Legújabb jelentésében ugyanolyan pontszámra értékelte a magyar média szabadságát a Freedom House, mint tavaly: a 23 pontnak megfelelően a hazai sajtó a "szabad" minősítés kategóriájába esik. Egyéves összehasonlításban érdemi változás nem történt a sajtó függetlenségét illetően - állapította meg a felmérés.

Patrick T. Egan igazgató értékelése szerint nem érdemi, csak kismérvű változás figyelhető meg egyéves összehasonlításban: a hatalom, a pártok továbbra is megpróbálják befolyásolni a sajtót. De a helyzet jobb, mint 1997-ben, amikor Magyarország 31 pontjával még a "részlegesen szabad" sajtóminősítést kapta - írja a Népszabadság. A felmérés megállapítja, hogy a független média terén volt előrelépés, ám bizonyos politikai beavatkozás továbbra is zavarja a sajtót.

A magyar sajtó ugyanannyi pontot kapott, mint az osztrák média. Ugyanakkor néhány régióbeli ország - például Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia - a mienknél kedvezőbb minősítést kapott. A legjobb helyzetben a belga (9 pont), a finn és a svájci (10 pont), valamint a dán (11 pont) média van, miközben az amerikai sajtó szabadságának adottságait 17 pontosra tette. A Freedom House 0-30 pontig értékeli a szabad sajtót, 31-60-ig a részben szabad sajtót, 61-100-ig a nem szabad médiát.